MONT: Nastava i za srednjoškolce putem interneta

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONT) saopštilo je da će se za srednjoškolce na Kosovu nastava odvijati putem internet platforme koju će organizovati same srednje škole, prenosi Koha.

Ministarstvo je putem Uputstva koje je objavilo, zatražilo od srednjih škola da započnu pripreme za izvođenje nastave na daljinu po decentralizovanom modelu na nivou škole.

Prema tom dokumentu, nastava bi trebalo da počne u ponedeljak, gde će prva tri dana služiti prilagođavanju nastavnika i struktura novom obliku rada.

Dvadeset dana nakon obustave nastavnog procesa, srednjoškolci će nastaviti obrazovanje putem dve digitalne platforme, “Zoom” i ” Google Classroom”.

Srednja škola “Sami Frašeri” u Prištini već je započela sa takvim oblikom nastave.

Koordinator za onlajn nastavu u srednjoj školi “Sami Frašeri” Deklarona Hodža istakla je da je to prvi put da rade sa ovim programima. Prema njenim rečima, postoje određeni problemi, ali očekuju da će ih vrlo brzo prevazići.

Koha je kontaktirala srednjoškloce iz različitih opština koji su priznali da učenje na daljinu u nekim školama još nije započelo, međutim, u nekim školama gde je to počelo, srednjoškolci su se žalili su da imaju poteškoća.

“Program sa kojim radimo, ‘Zoom’, ne prihvata više od 100 članova, a mi nas ima oko 200 samo jedne generacije koji treba da budemo uključeni istovremeno, a to je neizvodljivo. Razlog zbog kojeg žele da svi učenici budu istovremeno uključeni u program je taj što je većina učitelja staro i ne znaju kako da koriste tehnologiju”, rekao je jedan učenik srednje škole.

Ministarstvo je naglasilo da je preporučilo svim opštinama koje mogu da koriste mrežne programe da na taj način organizuju nastavu, jer je, kako su naveli, u ovom trenutku to najbolje po zdravlje.

“U mnogim školama započela je nastava od 10. do 12. razreda srednjeg obrazovanja (u gimnazijama i u stručnim školama). Nakon razmatranja različitih opcija, MONT je zatražio da se pojačaju pripreme za srednje škole za razvoj učenja na daljinu sa učenicima pomoću decentralizovanog načina na nivou škole i nastavnicima u nivo odeljenja”, saopšteno je iz MONT-a.

Za primenu ovog obrasca, MONT je predložio srednjim školama niz platformi i aplikacija koje omogućavaju implementaciju izvođenja nastave na daljinu kao što su “Zoom”, ” Microsoft Teams” , itd…

“Nastavnici ili škole mogu se opredeliti i za druge aplikacije kao što su ‘Facebook’, ‘Google Meet’, ‘Google učionica’ i još mnogo toga. S druge strane, većina korisnika Fejsbuka, uključujući nastavnike, ili su deo zatvorene fejsbuk grupe ili su takvu grupu sami stvorili. Od nastavnika se traži da osnuju takve grupe sa učenicima i da rade na sprovođenju onlajn učenja, poručeno je iz Ministastva.

Nastava za osnovne škole nastavlja se putem televizijske platforme, podseća Koha.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana