Mustafa po svaku cijenu želi da „naslijedi“ Thaçija

U toku su „intenzivni pregovori“ o formiranju nove kosovske vlade jer se Samoopredeljenje, koje je ostvarilo „tesnu“ izbornu pobedu, i drugoplasirani Demokratski savez za budućnost Kosova (LDK), „natežu“ oko toga kome bi trebalo da pripadne funkcija predsednika Kosova.

To kažu za Danas nezvanično zapadne diplomate, komentarišući pokušaje sastavljanja novog saziva izvršne vlasti u Prištini. Naši izvori ističu da lider LDK i bivši premijer Isa Mustafa „po svaku cenu“ želi da zameni Hašima Tačija na mestu predsednika.

Kako objašnjavaju diplomate, Aljbin Kurti, favorit za novog premijera i lider Samoopredeljenja, zastupa „tvrdokoran stav“ da bi Mustafa mogao da postane predsednik „jedino ukoliko se postigne koalicioni sporazum po kojem bi Samoopredeljenje dobilo većinu ministarskih mesta u novoj vladi“, a to nije po volji „pojedinim frakcijama u Mustafinoj stranci“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Vjosa Osmani, koja je predizbornu kampanju vodila kao kandidatkinja LDK za premijerku, „ima velike šanse“ da postane šefica diplomatije. Naši sagovornici preciziraju da ona „ima odlične kontakte sa američkom administracijom i da je bliska čelnicima Samoopredeljenja“.

Podsetimo, prema kosovskom ustavu predsednik Kosova bira se u parlamentu, glasovima dve trećine poslanika. Kurti je u više navrata u poslednje vreme najavio da će Tači biti smenjen sa te funkcije, kao i da ne želi da dosadašnji predsednik predstavlja Kosovo u nastavku Briselskog dijaloga sa Srbijom. Smena Tačija označila bi kraj višegodišnje dominacije bivših čelnika rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova prištinskom političkom scenom.

Diplomatski izvori navode i da je izborna pobeda Samoopredeljenja „zategla“ odnose Prištine i Albanije. Kako preciziraju, „albanski ogranak Kurtijevog pokreta učestvuje u protestima protiv albanske vlade, ali to ne znači da se odustalo od ideje od ujedinjenja Kosova i Albanije“.

Neizvesno je, takođe, kada će biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine o konačnom rešenju za Kosovo. Kurti je u petak na skupu „Balkanski dijalozi“, održanom u Berlinu, naveo da „neće predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pregovaračkim stolom“, da „ne razgovora o kosovskoj teritoriji“, a treći da „nema razgovora o mapama“. Diplomate njegove takve poruke tumače kao pokušaje Samoopredeljenja da „dobije bezuslovno priznanje Kosova od strane Srbije“ i potvrdu da Kurti ne odustaje od „sna“ o „velikoj Albaniji“.

„Stavovi Samoopredeljenja maltene isključuju mogućnost odigravanja dva scenarija za rešavanje kosovskog pitanja – pronalaženje rešenja putem pregovora i zamrzavanje postojećeg stanja, dok je gotovo neverovatno da Srbija bezuslovno prizna Kosovo“, konstatuju naši sagovornici.

S druge strane, američki ambasador u Prištini Filip Kosnet nedavno je izjavio za portal KoSSev da „Kurti zna“ da nije dobio podršku birača da „bude premijer republike Severne Albanije ili velike Albanije“. On je napomenuo da kada Kurti bude preuzeo premijersku dužnost „moraće da pokaže ljudima koje su njegove stvarne namere“.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana