Na čelu Srebrenice ne smije biti onaj ko negira genocid

No, Incko nije htio decidirano najaviti hoće li će Ured visokog predstavnika poduzimati bilo kakve mjere na osnovu bonskih nadležnosti.

Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore. To bi bio veliki uspjeh – smatra Incko.

Javni dijalog

Šta namjeravate uraditi u vezi s lokalnim izborima u Srebrenici i opasnošću da zajednički kandidat stranaka sa srpskim predznakom pobijedi na izborima za načelnika općine?

– Kada se govori o Srebrenici, potrebno je prije svega ostalog reći da svi mi, ljudi u BiH i međunarodna zajednica, imamo zajedničku odgovornost da osiguramo da se zločini koji su tamo počinjeni nikada više ne ponove te da srebreničke žrtve ne budu zaboravljene. Iz poštovanja prema njima, svi mi, Bosanci, Hercegovci i stranci, moramo se obavezati da ćemo to osigurati. Sve drugo značilo bi nepoštivanje žrtava i njihovih porodica.

Naravno, ja razumijem osjetljivost vezanu uz pitanje izbora. Imajući u vidu šta se desilo u Srebrenici, dobro je da je ova javna rasprava u toku. Idealan ishod bio bi dogovor između Bošnjaka i Srba. Kada bi se to desilo, bio bi to ogroman uspjeh u kontekstu doprinosa procesu pomirenja u ovoj zemlji. Ne zaboravimo da su se svi 2008. godine dogovorili da je Srebrenica posebno mjesto koje zaslužuje posebnu pažnju. Srebrenica i danas ostaje posebno mjesto koje zaslužuje našu pažnju, to se nije promijenilo.

Ako tog dogovora ne bude, hoćete li pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Izbornog zakona?

– Kao što sam istakao ranije, međunarodna zajednica očekuje da Bošnjaci i Srbi sjednu za sto i razgovaraju o rješenjima koja će biti u interesu sadašnjeg i ranijeg stanovništva Srebrenice i koja će osigurati da se na odgovarajući način oda počast žrtvama. Političke stranke ni u kojem slučaju ne trebaju predlagati kandidate koji su na bilo koji način bili upleteni u genocid ili koji su pokušavali negirati zločine počinjene u Srebrenici.

Izazov u Srebrenici u velikoj mjeri nadilazi pitanje izbora. Mnogo još posla predstoji u vezi s povratkom i ekonomskim razvojem kako bismo tamo stvorili okruženje u kojem građani Srebrenice, Bošnjaci i Srbi, mogu živjeti zajedno u dostojanstvu i prosperitetu. Očekujem da svi kandidati u Srebrenici budu posvećeni ovoj viziji zajedničkog djelovanja.

Svijetla budućnost

Aktuelno je i pitanje Mostara. Je li Bošnjacima potreban zaštitni mehanizam u vidu posebnog zakonskog rješenja za izbore zbog odluke Ustavnog suda?

– Ne, ni najmanje, dozvolite da iskoristim ovu priliku da uvjerim Mostarce da niko ne treba biti zabrinut zbog odluke Ustavnog suda BiH. Ustavni sud je svojom odlukom zadržao u Statutu sve mehanizme za zaštitu prava ustavnih naroda. Osim toga, želim istaći da međunarodna zajednica neće dozvoliti dezintegraciju Grada Mostara.

Građani Mostara trebaju znati da se takvo nešto neće desiti. Mostar je do sada ostvario veliki napredak. Njegovi građani i međunarodna zajednica uložili su toliko mnogo napora i oni ne bi dozvolili da sve to bude uzalud. Ono što se sada mora desiti jeste unapređivanje usluga koje gradske institucije nude građanima. Mostar ima svijetlu budućnost kao središte šire hercegovačke regije.

Okruženje za zatvaranje OHR-a

tvara li sporazum šestorke vrata za tranziciju OHR-a?

– OHR pozdravlja ovaj sporazum kao korak u pravom smjeru. Sada očekujemo od institucija da ga provedu. Implementacija ovog sporazuma, kao i napredak u realizaciji drugih elemenata iz pet ciljeva i dva uslova, doprinijeli bi napretku zemlje kako bi došla u fazu u kojoj je nepovratno na putu ka NATO-u i EU.

Takav napredak stvorio bi okruženje u kojem bi se moglo razgovarati o budućnosti OHR-a. No, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira taj je koji će razgovarati i odlučivati o ovom pitanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.