Nasilje prati porast temperatura

Ako zbog visokih temperatura postajete nervozni, umirite se: niste jedini, pokazuje studija objavljena u časopisu Science u kojoj se tvrdi da toplija klima donosi porast nasilja.
 
Takva povezanost mogla bi imati katastrofalne posljedice ako se globalno zagrijavanje nastavi, upozorili su naučnici s američkih univerziteta Berkeley i Princeton koji su proveli istraživanje.

“Mislimo da su učinci koje smo pobrojali dovoljno veliki da stvar shvatimo ozbiljno te si postavimo pitanje može li ono što danas činimo ili ne činimo uticati na stupanj nasilja naše djece sutra”, rekao je Solomon Hsiang, glavni autor studije.

Naučnici su izradili “metastudiju” na temelju šezdesetak studija koje to pitanje postavljaju u različitim disciplinama kao što su arheologija, klimatologija, političke znanosti ili ekonomija.

Jedna studija pokazuje da je kriminalno nasilje – napadi, silovanja, ubistva, nasilje u obitelji, češće pri visokim temperaturama.

“Prikupljeni dokazi pokazuju da su ljudska bića na planetu slabije sposobna suprotstaviti se visokim temperaturama”, navodi Marshall Burke, suautor istraživanja.

Za to postoji nekoliko teorija.

Prema jednoj od njih žetva je slabija pri visokim temperaturama zbog suše te su ljudi skloniji uzeti oružje kako bi osigurali hranu i preživjeli.

Prema drugoj, vrućina izaziva fiziološke učinke koji izazivaju nasilne reakcije.

“Nasilni sukobi izbijaju iz niza razloga, no češći su kada se klima pogorša”, zaključuje Solomon Hsiang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.