NE MIRIŠE NA DOBRO: Njemačka ograničava broj radnih viza za radnike s Balkana…

Njemačka je sve bliže odluci o tome hoće li produžiti važenje pravila o zapošljavanju niskokvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana, pomoću koje su desetine hiljada radnika iz BiH našle posao u toj zemlji.

Pravilo je uvedeno 2016. i predviđeno je da važi do kraja ove godine, a uskoro bi njemačke političke stranke trebalo da odluče da li žele pravilo produžiti i nakon isteka ove godine.

Iako i dalje nema zvaničnih informacija, njemački mediji s dobrim kontaktima u njemačkim političkim krugovima tvrde da će pravilo biti produženo, ali da će biti uvedena godišnja kvota od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana.

Uprkos tome što nema informacija, njemački dnevnik Welt am Sonntag objavio je članak u kojem tvrdi da će Poslanički klub CDU-CSU, odnosno stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, podršku produženju važenja ove uredbe usloviti uvođenjem kvote.

Njemački socijaldemokrati, koalicioni partner konzervativnih kršćanskih demokrata Angele Merkel, ranije su bili za bezuslovno produženje važenja ove uredbe, ali se čini da su i oni pokazali spremnost na kompromis. Naime, kako je ovom dnevnom listu saopšteno iz Saveznog ministarstva za rad, koje je u portfelju SPD-a, kažu da je ograničenje moguće postići i bez uvođenja kvota.

Ova izjava pokazuje određenu promjenu stava s obzirom na to prije korona-krize nisu podržavali bilo kakvu vrstu formalnog ili neformalnog ograničenja. Štaviše, objavljena je i studija koja je pokazala da je ova uredba imala pozitivan učinak na njemačko tržište rada, što je protumačeno kao priprema terena za produženje važenja uredbe.

Јedan od razloga za oprez socijaldemokrata je činjenica da veći dio naturalizovanih Nijemaca porijeklom iz migrantskih porodica gleda kako se njemačke stranke odnose prema pitanju migracija.

Kako kažu u ovom ministarstvu, upravljanje migracijama je moguće izdavanjem dozvola, odnosno viza, u skladu s, kako su objasnili, potrebama na tržištu rada ako za konkretna radna mjesta nema kandidata iz Njemačke ili drugih zemalja EU.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, Njemačka je prošlog mjeseca imala čak 600.000 više nezaposlenih nego prethodne godine. Međutim, mnogi ističu da naporni fizički poslovi na građevini i dalje ne privlače značajan broj Nijemaca uprkos povećanoj nezaposlenosti, a upravo je to branša u kojoj se nekvalifikovani radnici iz regiona najčešće zapošljavaju. Osim toga, kako je pokazala njemačka studija, zapadni Balkan ima vješte zanatlije koji su potrebni Njemačkoj, a ta zemlja nema dovoljno ovakvih ljudi, poput zidara, vodoinstalatera, električara, postolara…

Prema podacima njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, Ambasada Njemačke u BiH izdala je prošle godine 17.254 vize, od kojih je skoro 12.000 radnih. Također, 2.604 vize izdate su za spajanje porodica, a 2.362 za doseljavanje djece bh. građana koji su ranije dobili njemačke vize.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook