Nedobijanje vizne liberalizacije za Kosovo povezano sa dešavanjima unutar EU

Šef programa za Evropu Radija „Dojče vele“ Adelaid Felcke smatra da je nedobijanje vizne liberalizacije za građane Kosova povezano sa unutrašnjim kretanjima u Evropskoj uniji, prenosi Gazeta Ekspres.

„Nažalost, Kosovo je mlada država, a vidimo u mnogim aspektima da se u EU procesi pogoršavaju. Bugarska i Rumunija su se povezale u relativno blagim uslovima u odnosu na današnje uslove, a Srbija i Crna Gora su imale koristi od drugačijeg duha. I Albanija i Severna Makedonija su sada žrtve najnovijih događaja. Čak je i Kosovo sa liberalizacijom viza nekako ostalo talac tih dešavanja i unutrašnjih okolnosti Evropske unije”, rekla je Felcke.

Felcke je istakla da „zapadni političari uvek greše prilikom davanja datuma za viznu liberalizaciju“, ali i izrazila nadu da će građani Kosova dobiti mogućnost da putuju bez viza, jer „za to postoji velika podrška“.

U međuvremenu, po njenom mišljenju, Kosovo mora da reši problem sa Srbijom zbog taksi koje je uvelo jer se takve stvari, kako kaže, ne zaboravljaju u inostranstvu.

Kada je reč o formiranju nove kosovske vlade, Felcke je rekla da su zahtevi mnogih zemalja, među kojima je i Nemačka, da se što pre postigne kaolicija i potrebna većina, njeno mišljenje je da sa tim ne treba brzati i da će sve doći u svoje vreme.

„Mnogi faktori su nedavno rekli da ovaj proces treba ubrzati, jer je to u korist Kosova. Ipak, moje mišljenje je da to ne treba ubrzavati već da bi trebalo da se postigne stabilan dogovor. U suprotnom, ništa se ne postiže“, rekla je ona.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana