Nemanja Vidić žestoko po Fudbalskom savezu Srbije: Sram vas bilo

Proslavljeni srbijanski nogometaš i bivši kapiten Manchester Uniteda, Nemanja Vidić, uputio je oštru kritiku na račun Fudbalskog saveza Srbije nakon novog neuspjeha u kojem su Orlovi ostali bez plasmana na Euro 2021. godine.

Vidić je portalu Mozzartsport poslao otvoreno pismo i saopćenje za javnost, a mi ga prenosimo od početka do kraja.

“Dosta više!

Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podijelim svoje razmišljanje s javnošću.

Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši nogometne radnike, pravi nogometaše i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama.

Cijeli sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu nogometa. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svjetsko prvenstvo?!

Nogometaši i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspjeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije merilo, ni nogometni, a ni ljudski.

Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fair-play, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promijenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: ‘Kako siješ, tako ćeš i žeti’

Ovakav sistem traje već dugi niz godina. Kažu, uvijek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri nogometaši, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u poslednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svjetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar

Pa iz kog sistema je izašao taj kadar?

Sram vas bilo!

Javljaju se uvijek poslušnici koji kritikuju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju ‘uspjehe’ koje je postigao predsjednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepovjerenje u srbijanski nogomet i sudijsku organizaciju, da ne pričam o ‘uspjesima reprezentacije’).

Sposobni ljudi kod nas u nogometu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!

Dok se to ne promijeni – nema napretka!

Baš me interesuje koji će sljedeći stručnjak da se javi da brani takav sistem”, poručio je Vidić.

Vidić je za reprezentaciju Srbije igrao od 2002. do 2011. godine, a tokom karijere nastupao je za Crvenu zvezdu, Spartak iz Subotice, Spartak iz Moskve, Manchester United i Inter.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook