Nikolić ilegalnim putevima na predizborni skup u Mitrovicu

Situacija na sjeveru Kosova i dalje je napeta od nedjelje kada je jedan kosovski Albanac izgubio život u eksploziji. Policija je pojačala svoje patroliranje u sredinama gde živit mješovito stanovništvo, kojima je inače gradonačelnik Mitrovice Avni Kastrati poručio da trebaju braniti svoje.

“Ukoliko dođe do eventualnih napada na kuće, onda svako ima pravo da brani prag svoje kuće zato što drugog rješenja nema”, kazao je Kastrati.

Za razliku od Kastratija, predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi je izjavio da je odgovornost i obaveza institucija da brani građane, kao i teritorijalnu cjelovitost zemlje.

“Sve kosovske institucije koje imaju za obavezu da pruže sigurnost u zemlji trebaju imati dodatnu odgovornost kako bi to postigli i zaštitili građane u svakom djelu Kosova”, kazao je Krasniqi.

Ubistvo i napeta situacija ipak nije spriječila srbijanske političare da održe predizborni skup u tom djelu.

Iz policije, pak, javljaju da iz ove stranke nisu tražili dozvolu za održavanje jednog  takvog skupa te da su političari iz Srbije ušli na Kosovo ilegalnim putem i tako izbjegli granični prijelaz.

“Ovaj predizborni skup predstavnika političkih partija Srbije prošao je bez incidenata. Ali mogu reći da organizatori nisu zatražili dozvolu za održavanje jednog takvog skupa, a i političari su ušli na teritoriji Kosova koristeći se sporednim, odnosno ilegalnim putevima”, kazao je portparol policije Besim Hoti.

Sa druge strane, Skupština Kosova nije usaglasila stavove o sazivanju vanredne sjednice o dešavanjima u Mitrovici i uopšte na sjeveru.

Pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija je zatražio održavanje sjednice, a prije toga su tražili i da se u Mitrovici proglasi vanredna situacija. Ovu inicijativu međutim nisu potržale ni partije na vlasti ali ni opozicija.

Na osnovu procedura, vanrednu sjednicu saziva predsjednik ili 40 poslanika. Ostaje da se vidi da li će se pitanje Mitrovice naći na slijedećem zasjedanju Skupštine u četvrtak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.