Njemačka ne priznaje testove na koronavirus sa Kosova

Ambasada Kosova u Berlinu upozorila je stanovnike Kosova koji rade i žive u Njemačkoj, a borave u rodnom kraju, da ukoliko žele da se vrate na radna mjesta moraju poštovati sve mjere Vlade Njemačke, prije svega karantin u trajanju od 14 dana pri povratku, s obzirom na to da je Kosovo kategorizovano kao region sa velikim rizikom od širenja pandemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici navodi se da u slučaju pogoršanja situacije sa pandemijom, niko ne može da garantuje ulazak u Njemačku.

“Ako se odlučite za putovanje, uprkos upozorenjima, imajte na umu da ambasada neće moći da vam pomogne da se vratite u Njemačku. Samoizolacija važi za sve državljane (čak i one njemačke) bez obzira na svrhu putovanja. Za vrijeme kućnog karantina imate pravo da napustite stan samo uz konsultaciju i uz dozvolu lokalne zdravstvene ustanove. Kršenje ove obaveze može rezultirati visokim kaznama”, navodi se u saopštenju.

Iako negativan test na koronavirus može smanjiti broj dana u samoizolaciji, ambasada Kosova u Njemačkoj upozorava da ne samo da na Kosovu ne postoje privatne laboratorije u kojima se može izvršiti testiranje na koronavirus, već Njemačka uopšte i ne priznaje testove urađene na Kosovu.

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook