Njemački poslanici: Kosovu je hitno potrebna vlada sposobna za donošenje odluka

Nemački poslanici iz poslaničkog kluba CDU-CSU pozvali su zvaničnike na Kosovu da se obezbedi kontinuitet funkcionisanja vlade ukazujući da je potrebno što pre izabrati novu, prenosi Koha.

To je navedeno u saopštenju za javnost zamenika predsednika parlamentarne grupe CDU-CSU Johana Vadepula i dvojice izvestioca za Kosovo, Petera Bejera iz CDU i Kristijana Šmita iz CSU.

“U ovom teškom vremenu Kosovu je hitno potrebna vlada sposobna za delovanje i donošenje odluka. Svi koji su zaduženi za Kosovo, parlament, vlada i predsednik, pozvani su da doprinesu funkcionisanju aktivnosti koje sprovodi vlada. Vlada mora da povrati poverenje koje je nedavno izgubila“, kaže se u saopštenju.

Smatraju da bi prioriteti u radu nove vlade trebalo da bude borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, nastavak procesuiranja ratnih zločina, ukidanje carina na robu iz Srbije i BiH i nastavak dijaloga sa Srbijom, od koje se očekuje prestanak lobiranja za povlačnje nezavisnosti Kosova.

Nemački poslanici smatraju da bi trebalo obezbediti nastavak sudskog procesuiranja ratnih zločina, rad Specijalnih veća i Specijalnog tužilaštva.

“Očekujemo da će tarife za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu iz vremena Haradinajeve vlade biti potpuno i odmah ukinute.”

Oni takođe zahtevaju da se što pre obnovi dijalog sa Srbijom, ali dodaju da bi Beograd trebalo odmah da prekine loboranje za povlačenje priznanja.

„Bez promene politike ove dve zemlje će nastaviti da blokiraju svoj put ka Evropskoj uniji. Samo EU nudi ovim zemljama ozbiljnu i odgovornu perspektivu u budućnosti i pokazala je da je i spremna na to “, zaključuju političari iz CDU i CSU.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana