Nova otkrića o značaju dojenja

Svega nekoliko novorođenčadi patilo je od dehidratacije ili nekog ozbiljnijeg oboljenja zato što nisu dobijali dovoljno mlijeka dojenjem, pokazuje nova britanska studija čiji su rezultati objavljeni 20. marta.

Kako su posljednjih godina sve češći novinski natpisi o tome da nedojenje u prvim mjesecima nakon rođenja može štetiti bebama, ljekarski tim bolnica u Bredfordu i Šefildu sproveo je sopstveno istraživanje.

Njihova studija obuhvatila je sve slučajeve beba rođenih u periodu od maja 2009. do juna 2010. godine, a ekskluzivan uvid u rezultate studije imao je britanski list Guardian.

Njihov fokus bio je na bebama kod kojih je uočena neonatalna hipernatremije. To su slučajevi u kojima su bebe brzo gubile kilograme, dehidrirale ili kod kojih je uočena slična abnormalnost izazvana nedojenjem.

Njihovi rezultati pokazuju da u prosjeku na svakih sto rođenja zdravstveni problemi zbog nedojenja beba javljaju se tek kod sedam slučajeva. Čak i u tim slučajevima nije utvrđeno da je razvijeno neko opasnije oboljenje, već su bebe u najtežim slučajevima poslije dva do tri dana hospitalizacije bile puštene kući.

Dr. Sam Oddie koji je predvodio ljekarsko-istraživački tim, tvrdi da bi ovi rezultati trebalo da utješe one roditelje koji imaju problema sa dojenjem svoje djece. Međutim, upozorava on, i u takvim slučajevima preporučljivo je da se roditelji konsultuju sa svojim ljekarom kako bi bili sigurni u zdravlje svog djeteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.