Privremene tetovaže uzrokuju dugotrajne alergijske reakcije

Crna kana koja se koristi kod privremenih tetovaža može sadržavati opasne hemikalije koje uzrokuju crvenilo, mjehuriće i gubitak pigmenta na dijelovima kože.

Kratkotrajne tetovaže na bazi pigmenta kane nisu bezazlene, upozoravaju stručnjaci iz američkog Udruženja za kontrolu hrane i lijekova FDA. Uzrok mogućim zdravstvenim komplikacijama je hemikalija PPD (p-phenylenediamine) koja se dodaje crnoj kani, a uobičajeno se koristi u bojama za kosu. Nakon stavljanja tetovaže, alergijska reakcija se može javiti odmah, ali i do tri nedelje poslije u obliku crvenila, mjehurića, gubitka pigmentacije, pojačane osjetljivosti ili trajnih ožiljaka, piše LA Times.

Iako je crveno-smeđi prirodni pigment kane posve siguran za korištenje, različiti oblici crne kane koji se miješaju s hemikalijama za privremene tetovaže ne moraju uopće sadržavati prirodnu kanu, prenosi 24sata.hr.

Zbog mogućih alergijskih reakcija kao i pojačanog rizika od izbijanja različitih oblika dermatitisa, stručnjaci upozoravaju kako bi se privremene tetovaže trebale testirati zbog prisustva različitih hemikalija, ali i ograničiti njihovo korištenje. Osobito je opasno privremene tetovaže stavljati u ljetno doba, jer se djelovanje hemikalija pojačava uz štetno UV zračenje na koži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.