Obama i Merkel razgovarali o Siriji

Obama i Merkel su obavili telefonski razgovor tokom kojeg su razmatrali pitanja vanjske politike koja se tiču obje strane, uključujući Iran i Siriju, navedeno je u pismenom saopštenju iz Bijele kuće.

Prema saopštenju, lideri su izrazili obostranu nadu da će pregovori ‘5+1’ u Istanbulu, koji će početi u toku ove sedmice, biti prilika za iznošenje i razmatranje zabrinutosti međunarodne zajednice zbog iranskog nuklearnog programa. Obama i Merkel su ponovili zajedničku odlučnost u uvođenju sankcija i drugih mjera u cilju pojačavanja pritiska nad administracijom u Teheranu, ako ona nastavi da ne reaguje.

U saopštenju Bijele kuće takođe je iskazana obostrana zabrinutost da vlast na čelu sa sirijskim predsjednikom Bešarom Asadom neće ispuniti uslove koje je dogovorio specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan, te da će nastaviti sa vršenjem neprihvatljivog nasilja nad vlastitim narodom. ‘Obama i Merkel su usaglasili stav da ovo stanje podvlači potrebu za okupljanjem Vijeća sigurnosti UN-a u cilju poduzimanja odlučnijih koraka’, stoji u saopštenju Bijele kuće.

Osim toga, u saopštenju je navedeno da je Obama izrazio želju da Merkel prisustvuje samitu grupe G8 koji će se održati idućeg mjeseca u Camp Davidu, kao i o nastavku redovnih konsultacija o ovom i drugim važnim pitanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.