Određenim izborom namirnica možete uticati na tok psorijaze

Psorijaza (grč. psora = ljuska) je hronična autoimuna bolest kože. Tipična je pojava crvenilo te zadebljanje kože, prekriveno srebrno bijelim i suhim ljuskama.

psorijazaPromjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu i na trupu. Na žalost, može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela.

Od psorijaze boluje 125 miliona ljudi u svijetu. Liječenje može biti dugotrajno i popraćeno nuspojavama, a sama bolest može negativno uticati na psihičko zdravlje oboljelih i njihov profesionalni i privatni život.

Tačan uzrok psorijaze nije poznat, no zna se da u nastanku važnu ulogu imaju genetski i imunološki faktori. Psorijaza ima tendenciju pogoršavanja i poboljšavanja s obzirom na sustavne ili okolišne faktore, uključujući npr. stresne događaje i infekcije.

Uspješan tretman ne ovisi u ovom slučaju samo o lijekovima. Mnogi alternativni tretmani uključuju dnevne izbore kao pomoć pri kontroli pojave psorijaze. Evo što preporučuju.

Kontrolirajte prehranu

Istina je da ne postoji hrana koja će izliječiti psorijazu. Što pomaže nekim ljudima, neće pomoći svim pacijentima. Kako bi saznali koja hrana izaziva pojavljivanje psorijaze, polako izbacujte iz prehrane proizvode za koje sumnjate da su okidači.

Savjeti nutricionista

Smanjite konzumaciju crvenog mesa, obrađene hrane te hrane s visokim postotkom masnoća. Izbjegavajte plodove poput krompira, paradajza i paprike. Obogatite prehranu ribom, puretinom, celerom, limunom. Ova hrana pomaže pri pročišćavanju bubrega i jetre.

Nacionalni odbor za psorijazu navodi soju, orašaste plodove, čokoladu i brusnicu kao hranu koja “funkcionira“.

Univerzitet u Michiganu objavilo je vodič za zdravu prehranu pomoću koje ćemo očuvati tijelo.

Preporučeni suplementi:

◦ riblje ulje
◦ vitamin A, E, D,
◦ ulje žutog noćurka,
◦ cink
◦ folna kiselina
◦ selen
◦ lecitin

Bolesnici trebaju održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevnu pozornost posvetiti kretanju, tjelovježbi i sportu. U kontroliranim studijama je dokazano da pušenje negativno utiče na pojavu i tok psorijaze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.