Pušenje u trudnoći smanjuje mozak kod bebe

Bebe, čije su majke pušile tokom trudnoće, imaju manji mozak, češće su anksiozne i naglo mijenjaju raspoloženja, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

trudnica i cigara_1U istraživanju je sudjelovalo 200 djece, čije su majke pušile tokom trudnoće. Rezultati istraživanja su pokazali da djeca, čije su majke pušile tokom trudnoće imaju veći rizik od nastanka depresije i anksioznosti, a naučnici vjeruju da je glavni uzročnik smanjen dotok kisika u mozak.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Neuropsychopharmacology, potvrđuje ono što su prethodna istraživanja pokazala, a to je da pušenje u trudnoći ostavlja dugoročne negativne posljedice na zdravlje.

Naučnici su djecu, čije su majke pušile tokom trudnoće, usporedili s djecom, čije majke nisu pušile tokom trudnoće. Rezultati su bili potpuno jasni i djeca, čije su majke pušile, su imala manji mozak, veći rizik od nastanka depresije i češće promjene raspoloženja.

Prethodna istraživanja su pokazala da pušenje tokom trudnoće povećava rizik od nastanka spontanog pobačaja, poremećaja u rastu i iznenadnu smrt bebe.

Statistička istraživanja su pokazala da čak 25% žena u trudnoći puši kao i prije trudnoće, njih 17% smanji pušenje, a ostatak ih  prestane s pušenjem čim saznaju za trudnoću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.