Oglasio se i Jordan: Podržavam proteste, neka vodeći ljudi promijene zakone ili ćemo mi njih

Brojne poznate ličnosti danima se oglašavaju povodom ubistva Georgea Floyda, a to je učinio i Michael Jordan.

Najbolji košarkaš u historiji je istakao kako podržava proteste koji se održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je tamnoputi Amerikanac preminuo usljed brutalne intervencije četvorice policajaca u Minneapolisu.

“Duboko sam tužan, povrijeđen i veoma ljut. Vidim i osjećam bol jako puno ljudi, njihovu frustraciju i bijes. Podržavam sve one koji su digli glas protiv rasizma i nasilja prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Dosta nam je svega.

Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može podijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignorisati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim prosvjedima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti. Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. Moramo svi zajedno pronaći rješenje i raditi zajedno kako bismo se izborili za pravdu za sve.

Porodici Georgea Floyda želim izraziti sućut i saosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda”, napisao je Jordan na Twitteru.

Podsjetimo, 46-godišnji Floyd je uhapšen prošlog ponedjeljak kada je policija dobila prijavu da je jedan muškarac probao platiti račun u prodavnici nevažećim čekom.

Policija je privela Floyda, a jedan od policajaca ga je pritisnuo koljenom na vrat, što se vidi i na videu koji je obišao čitav svijet.

“Molim vas, ne mogu disati. Boli me stomak, vrat, sve me boli. Dajte mi samo malo vode, molim vas”, rekao je Floyd.

Floyd je ubrzo nakon toga proglašen mrtvim u obližnjoj bolnici.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook