Ojačati evropsku perspektivu Kosova

File je podsjetio tokom jučerašnjeg sastanka sa Kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom u Minhenu da je u odlukama Evropskog savjeta u decembru predviđeno znatno pojačanje saradnje između EU i Kosova, čime bi trebalo dalje da se ojačaju “evropska stremljenja” Kosova, navodi se u saopštenju.

File se sastao sa Jahjagom na margini Konferencije o bezbjednosti, koja se održava u Minhenu.

Evropski komesar je čestitao kosovskoj predsjednici o početku pregovora o viznoj liberalizaciji u januaru, i pozvao kosovske vlasti da učine svoj dio da osiguraju da građani Kosova imaju pogodnosti putovanja bez viza i da nastave da sprovode reforme u oblasti vladavine prava.

“Ja sam takođe istakao potrebu za dugoročnim i inkluzivnim planom za sjeverno Kosovo i Komisija je spremna da pruži tehničku i finansijsku pomoć da podrži taj napor”, rekao je File.

On je potvrdio da će Komisija pokrenuti strukturisan dijalog o vladavini prava na Kosovu, a prvi sastanak na visokom nivou predviđen je na proljeće.

File je takođe ohrabrio Kosovo da ostane svom dijalogu sa Srbijom i da bude konstruktivno i fleksibilno u potrazi za kompromisnim rješenjem o važnim pitanjima kao što je regionalna saradnja.

On je podvukao da je od presudnog značaja da se dogovori postignuti dijalogom u potpunosti sprovode i da ih podržavaju sve političke snage na Kosovu.

File je podstakao Kosovo da nastavi pripreme za sporazum o slobodnoj trgovini, i rekao da Komisija nastoji da odredi odgovarajući trenutak za slanje misije za utvrđivanje činjenica o trgovini, kao odgovor na poziv koji su kosovske vlasti uputile evropskom komesaru za trgovinu Karelu de Guhtu ranije ove godine.

Evropski komesar je istakao potrebu da se zemlje članice EU usaglase o predlogu Komisije o okvirnom sporazumu sa Kosovom kojim bi se omogućilo da ono učestvuje u programima Unije.

On je podsjetio da su se sve zemlje članice složile da bi članstvo Kosova u Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) doprinio društveno-ekonomskom razvoju Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.