Oldtajmeri kao zlato (VIDEO)

Klasični istorijski automobili postaju sve sigurnije utočište za one koji imaju višak novca i žele da ga u nešto ulože kako bi jednog dana zaradili još više.

Možda je i dalje najsigurnije investirati u zlato, ali čini se da pametno uložen novac u oldajmere može da donese veću zaradu. Najnovije studije firme Knight Frank pokazuju da su se cijene klasičnih automobila duplirale tokom posljednjih pet godina, a da su samo za posljednjih 12 mjeseci skočile u prosjeku 28 odsto.

Ovakve investicije sve više privlače ljude sa dubokim džepom, i to sa dobrim razlogom. Pojedini primjerci klasičnih automobila na aukcijama širom svijeta dostižu višemilionske sume, bilo da su one izražene u evrima, dolarima ili funtama.

Jedan od najnovijih primjera je Chevrolet Corvette Convertible iz 1967. godine koja je nedavno prodata za 3,2 miliona dolara (oko 2,4 miliona evra) na jednoj aukciji u Dalasu, SAD. Automobil je ovu sumu postigao za svega 3 minuta nadmetanja zainteresovanih kupaca.

Skupocjeni primjerak ima interesantnu istoriju, s obzirom da je na početku svog vijeka korišćen u takozvanim drag trkama, da bi 1970. automobil bio vraćen u originalno stanje, a ponovo je prošao proces restauracije 1998. godine.

Prema podacima proizvođača, kompanije General Motors, 1967. izrađeno je svega 20 automobila ovog modela koji nosi oznaku L88. Ono što je kolekcionarima posebno važno, primjerak koji se pojavio na aukciji u Dalasu prodat je u paketu sa originalnim fotografijama na kojima je prikazan u periodu kada je korišćen za trke.

Chevrolet Corvette L88 ispod haube ima motor snage 437 ks (321 kW), a snaga se na točkove prenosi pomoću četvorobrzinskog manuelnog mjenjača.
 
[youtube]0fK8mYq1Y54[/youtube]  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.