Ovo je Rus koji je proveo 879 dana u svemiru (VIDEO)


Ruski astronaut Genadij Padalka vratio se danas na Zemlju, zajedno sa još dvojicom kolega sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), i postao astronaut koji je najduže boravio u svemiru – punih 879 dana, javlja Srna.

“Padalka (57) je zajedno sa posadom, kazahstanskim astronautom Ajdinom Ajmbetovom i Dancem Andreasom Mogensenom, sletio u stepe Kazahstana kao što je bilo predviđeno nešto prije jedan sat poslije ponoći. Sve je proteklo u najboljem redu”, izjavio je glasnogovornik  ruske kosmičke agencije Roskosmos.

Padalka je četiri puta boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici i jedini je austronaut koji je bio komandant stanice četiri puta, te proveo u svemiru ukupno 879 dana.

Historijski povratak sa ISS-a

Ruski astronaut je 28. juna oborio rekord po broju dana provedenih u svemiru koji je deset godina držao njegov sunarodnik Rus Sergej Krikalev sa 803 dana, devet sati i 41 minutu.

“Osjećam se dobro”, izjavio je Padalka, nakon svog historijskog povratka sa ISS-a.

Padalkino prvo putovanje u svemir bilo je 1998. godine kada je na ruskoj stanici Mir proveo 199 dana, a gotovo isto vrijeme proveo je i tokom drugog putovanja na ISS 2009. godine.

Posljednja misija astronauta Padalke počela je 27. marta kada je sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu poletio sa sunarodnikom Mihailom Kornjenkom i Amerikancem Scottom Kellyijem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.