Pandemija ne utiče na dijasporu Kosova, priliv novca se povećava

Uprkos činjenici da je Centralna banka Kosova najavila pad transfera novca iz dijaspore za 4,7 odsto, zbog pandemije, to se nije dogodilo, piše Koha.

Novčani priliv iz dijaspore u prvih šest meseci ove godine veći je za 27,8 miliona evra u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Prema podacima Centralne banke Kosova, iseljenici su u prvih šest meseci ove godine poslali 433,2 miliona evra. Prošle godine taj iznos je bio 405,4 miliona evra.

Pad je usledio tek u martu i aprilu, kada je na Kosovu počela pandemija, međutim u poslednja dva meseca, došlo je do povećanja priliva novca za 33,7 miliona evra.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići kaže da je povećanje veoma dobro za ekonomiju.

“To je rezultat činjenice da je dijaspora, uprkos nemogućnosti dolaska, nastavila da se brine za članove porodica koji su ovde, a možda i sredstava koje nisu uspeli da potroše tokom letnjih meseci, tokom praznika na Kosovu, a koje su uplatili preko bankarskog sistema. Obično je to vrlo dobro za ekonomiju zemlje”, rekao je Rukići.

Očekuje da će se tokom narednih meseci trend transfera novca iz dijaspore nastaviti. Većina novca je poslata iz Nemačke, Švajcarske, SAD, Italije, Austrije i Francuske.

Ovi statistički podaci ne uključuju više od 700.000 evra koji su poslati iz dijaspore kao podrška u borbi protiv koronavirusa, na račun koji je otvorila bivša vlada Aljbina Kurtija.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana