Počela isplata pomoći za radnike na Kosovu, iznosi na računima manji zbog poreza

Zaposleni u prehrambenoj proizvodnji, pekarama i apotekama, koji rade u direktnom kontaktu sa potrošačima, počeli su da primaju pomoć od kosovske vlade, ali umjesto 100 dobili su 85 eura zbog obračunatog poreza, prenosi Koha.

Oporezovani su i dodaci za ljekare, policajce, vatrogsce, inspektore, ljude koji su radili u Studentskom centru u Prištini i bili direktno izloženi riziku od zaraze. Iznos namjenjen ovoj grupi zaposlenih iznosi 300 eura, ali su na račune dobili 250 eura.

U okviru hitnog fiskalnog paketa, dodatak za radnike u iznosu od 100 eura odnosi se na plate u martu i aprilu.

Za korišćenje ove mjere prijavio se 15.491 radnik na Kosovu a na raspolaganju je budžet od tri miliona eura.

Prema odluci vlade, neće svi koji rade u trgovinama, pekarama i apotkama dobiti taj novac već samo oni koji imaju direktan kontakt sa ptrošačima.

Kada je u pitanju javni sektor, 29. aprila je isplaćen dodatak na zaradu u iznosu od 300 eura bruto.

Ta odluka odnosi se na sve radnike koji su, prema odlukama vlade ili ministara, bili primorani da rade na terenu i bili direktno izloženi riziku od infekcije kovid-19.

Prema podacima Ministarstva finansija, taj dodatak dobilo je 21.518 radnika u ukupnom iznosu od 6,7 miliona eura, dakle svi zapsleni u javnom sektoru a mjera se odnosi na medicinske sestre, inspektore, vatrogasce, policajce i druge radnike koji su ispunili kriterijume.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana