Počelo obilježavanje pete godišnjice nezavisnosti Kosova

U Prištini održana proslava 43. godišnjice osnivanja Univerziteta u Prištini i pete godišnjice nezavisnosti Kosova.

Danas je u Prištini održana svečanost povodom 43. godišnjice od osnivanja Univerziteta u Prištini i pete godišnjice od nezavisnosti Kosova.

Proslavi koja se održala u velikoj sali na Univerzitetu u Prištini prisustvovali su najviši politički zvaničnici Kosova, univerzitetski profesori i mnoge druge poznate ličnosti Kosova.

Premijer Kosova Hashim Thaçi u svome obraćanju je kazao da obje godišnjice predstavljaju vrlo značajan momenat za državnost Kosova.

“Također, Univerzitet u Prištini je od svoga osnivanja do danas dao veliki doprinos za sticanje nezavisnosti Kosova”, rekao je Thaçi.

Rektor Univerziteta u Prištini Ibrahim Gashi, kazao je da je taj univerzitet odigrao značajnu ulogu u obrazovanju stručnih i školovanih generacija “koje se bore za državu i narod”.

“Naime, ova obrazovna ustanova je bila jedan od najvećih i najvažnijih faktora koji su doprinijeli sticanju nezavisnosti Kosova”, kazao je Gashi.

S druge strane, ispred zgrade univerziteta gdje se održala svečanost proslave godišnjice članovi Pokreta studenata za jednakost održali su mirne proteste protiv korupcije u obrazovnom sistemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.