Povećati porez bogatima

Obama je u govoru, koji je prenosila televizija, naglasio važnost ekonomije koja radi u interesu svih.

Onje pozvao na povećanje poreza bogatima, čemu se republikanci oštro protive.

Američka ekonomija se oporavlja, ali je stopa nezaposlenosti i dalje visoka sa 8,5 posto.

Godišnji govor o stanju nacije, jedno od najgledanijeg političkog događaja u zemlji, tradicionalno uključuje političke preporuke Bijele kuće za predstojeću godinu.

Analitičari kažu da je Obamin govor u Predstavničkom domu, u kome dominiraju republikanci, bio usmjeren na predsjedničke izbore u novembru, kada će pokušati da dobije drugi četvorogodišnji mandat.

“Možemo ili da se zadovoljimo zemljom gdje mali broj ljudi dobro živi, dok rastući broj Amerikanaca jedva preživljava, ili možemo da obnovimo ekonomiju i da svi imaju fer udio i rade po istim pravilima”, kaže Obama.

On je dodao da nisu u pitanju vrijednosti republikanaca ili demokrata, već Amerikanaca i da ih treba ponovo osvojiti.

Obama je dodao da se ekonomija oporavlja od recesije koja je trajala od 2007. i 2009. godine.

“Namjeravam da se aktivno borim protiv opstrukcije i usprotiviću se svakom naporu da se vratimo politici koja nas je i dovela do ove ekonomske krize”, rekao je on.

Obama je ponovio poziv za propisom “Buffett”, principom prema kojem milioneri ne treba da plaćaju nižu poresku stopu u odnosu na radnike.

Ova ideja dobila je ime po milijarderu Warrenu Buffettu koji se jednom požalio da njegova sekretarica plaća veću poresku stopu od njega.

Obećavajući da neće biti povećanja poreza za one koji zarađuju manje od 250.000 dolara godišnje, Obama je rekao da ako je zarada veća od milion dolara, ne treba da platite manje od 30 posto poreza.

Republikanci su u više navrata odbacili njegov prijedlog povećanja poreza bogatima optužujući predsjednika da pribjegava klasnom ratu kako bi ponovo bio izabran.

Obama je, takođe, predložio poreske reforme koje će privući američke kompanije da ostanu u zemlji, omogućavanje vlasnicima kuća sa privatnom hipotekom refinansiranje po nižim kamatnim stopama, kao i formiranje trgovinske jedinice čiji će zadatk biti da se bori protiv nepravednih praksi riavlnih ekonomija, kao što je Kina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.