Projekat evropskog i modernog Kosova: Prvi autoput na Kosovu bit će završen do kraja 2013.

Premijer Hashim Thaçi i ministar infrastrukture Fehmi Mujota obišli su danas radove na sedmom i osmom sektoru autoputa Vrmnica-Priština-Merdare, u blizini Prištine, a koji bi trebao da bude završen do kraja 2013. godine.

Premijer Thaçi je ocjenio da se radovi na izgradnji prvog kosovskog autoputa, nazvanog “Ibrahim Rugova”, odvijaju prema predviđenom planu i visokim intenzitetom. On je istakao da je riječ o projektu koji je nedostajao Kosovu i regionu.

“Ovo je projekat evropskog Kosova, modernog Kosova, historijski projekat za evropsku, modernu i razvijenu budućnost naše zemlje. Ovo je projekat koji stvara i radna mjesta i povećava blagostanje građana. U periodu smo intenzivnih radova kako bi se završio ovaj projekat nacionalnog puta i kako bi se već na jesen ove godine otvorila mogućnost novog projekta, autoputa koji bi povezao Prištinu i Skoplje”, kazao je premijer.

Ministar infrastrukture, Fehmi Mujota je izjavio da je do sada završeno oko 70 posto radova na izgradnji autoputa i da se sadašnjim tempom radova očekuje završetak do kraja ove godine. Mujota je naglasio da projekat doprinosi i uređenju ambijenta.

“Danas smo vidjeli jednu drugu jako važnu aktivnost između Ministarstva infrastrukture, Ministarstva životne sredine, energetske kompanije i kompanije “Bećtel&Enka”. Izgradnjom, koja je u toku, omogućena je i zaštita životne sredine, tačnije uređenje ambijenta. U djelu gdje je bacan pepeo postavljeno je oko 450 hiljada kubnih metara materijala i 32 hektara zemlje će biti vraćeno u zelenilo”, kazao je Mujota.

Autoput “Ibrahim Rugova” gradi američko-turska kompanija “Behtel&Enka” i do sada je izgrađeno blizu 80 kilometara autoputa za koji su turski projektanti dobili nagradu za najbolji projekat autoputa na svijetu.

Autoput presjeca Kosovo dijagonalno od Vrbnice- Morina na granici sa Albanijom do Merdara na granici sa Srbijom.

Do sada je utrošeno iz kosovskog budžeta na izgradnju autoputa više od 600 miliona eura i procjenjuje se da će do kraja gradnje preći sumu od milijardu eura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.