Prva žrtva izbjegličke krize u Mađarskoj: Pakistanac poginuo pokušavajući da dođe do Austrije

Pakistanac (51) smrtno je stradao danas dok je sa oko 350 izbjeglica pokušao pobjeći sa željezničke stanice u mjestu Bicske, gdje su vlasti držale oko 800 izbjeglica, navodi mađarska novinska agencija, prenosi “Anadolu Agency”.

Policija navodi da su ljekari Pakistanca pokušavali vratiti u život, međutim, bezuspješno. Ističu da će o uzrocima smrti govoriti nakon što završe sa istragom. Međutim, izbjeglice sa kojima je Pakistanac bio tvrde da je on povrijeđen prilikom policijske intervencije na stanici.

Izbjeglice koje su se nalazile na željezničkoj stanici u mađarskom gradu Bicske nastavljaju svoj put prema Austriji.


Mađarska policija nije zaustavljala izbjeglice ali da će to uraditi kada stignu na stanicu Gyor u blizini austrijske granice.

Policija navodi da su izbjeglicama na stanici Bicske nekoliko puta ponudili vodu i hranu ali da to oni nisu prihvatili nego su sišli na prugu.

Na stanici se u to vrijeme nalazilo oko 130 mađarskih humanitaraca koji su pomagali izbjeglicama i u grupama otišli u izbjeglički kamp u Bicsku.

Mađarska je prije nekoliko dana obustavila željeznički saobraćaj u glavnom gradu te zemlje u cilju sprječavanja brojnih migranata da se prebace do Austrije i Njemačke. Migranti negoduju te ne žele napustiti stanicu jer tvrde kako imaju dokumente te ispravne vozne karte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.