Prva žrtva sezonskog gripa na Kosovu

Jedna starija osoba je preminula od posledica sezonskog gripa a druga je hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti u Prištini. Broj obolelih ipak ne prelazi prag epidemije, saopštili su nadležni iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova.

Direktorka Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, Ljindita Beriša izjavila je da trenutna situacija nije alarmantna.

“Trenutna situacija ne može se nazvati alarmantnom. Jedna osoba je na žalost preminula. Radi se o starijoj osobi koja je imala i drugih zdravstvenih problema. Do sada je na našoj klinici hospitalizovano sedam osoba”, rekla je Beriša.

Većina obolelih je iz Prištine, Prizrena i Podujeva, javlja Gazeta Ekspres.

Prema podacima kosovskog Instituta za javno zdravlje, od oktobra 2018. do decembra, 2019. godine prijavljeno je 12.331 slučaj sezonskog virusa gripa.

Institut apeluje da se sve osobe iznad 65 godina vakcinišu protiv gripa, kao i sve osobe koje pate od hroničnih bolesti. Vakcinacija se vrši u svim kosovskim domovima zdravlja.

Iz Instituta podsećaju da je prošle godine, u februaru bila proglašena epidemija gripa i da je u periodu od oktobra 2018. do februara 2019. godine, od gripa preminulo 11 ljudi.

Lekari upozoravaju da su sezonski virusi agresivniji po zdravlje, posebno u nezdravim sredinama u koje spada i Kosovo.

Prema međunarodnim merilima Kosovo je na najnižem nivou ekoloških standarda na Zapadnom Balkanu i u Evropi po čistoći vazduha, a tokom jeseni i zime zagađenost vazduha je opasna po zdravlje ljudi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana