Kosovo se suočava sa nestašicom pijaće vode

Zvaničnici prištinskog Regionalnog vodovoda, upozorili su da se zbog nedostatka atmosferskih padavina, pored opštine Gnjilane i građani Prištine i okoline takođe mogu suočiti sa nestašicom vode za piće.

Pad vodostaja registrovan je na jezerima Badovac i Batlava, iz kojih se obezbeđuje pijaća voda za više od 140.000 potrošača, javlja Koha.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda Priština, Iljir Abdulahu istakao je da će, ukoliko ne bude padavina, narednih dana početi sa restrikcijama vode.

“Ukoliko ne bude bilo padavina, biće rezerve pijaće vode za narednih šest ili sedam meseci. Nivo pitke vode je u minusu oko 10 metara, kako na jezeru Batlava, tako i na Badovcu. Za ovu nedelju nisu najavljene padavine, pa može doći do potencijalne nestašice pijaće vode”, naglasio je Abdulahu.

On je poručio i da kompanija razvija plan za pokretanje restrikcija, tamo gde postoje tehničke mogućnosti.

“Iako smo do sada sprovodili vodosnabdevanje 24 časa, već razvijamo plan za pokretanje restrikcija tamo gde postoje tehničke mogućnosti, kako bi upravljali situacijom koju trenutno imamo”, kazao je Abdulahu.

Nedostatak atmosferskih padavina uticao je na smanjenje nivoa vode na celom Kosovu, ali je trenutno najgora situacija u opštini Gnjilane.

Predsednik odbora Asocijacije za vodosnabdevanje Kosova i izvršni direktor Regionalnog vodovoda “Hidromorava” u Gnjilanu, Muhamed Suljići, istakao je da je glavni uzročnik trenutne situacije suša, zbog koje nema porasta vodostaja.

“Glavni uzročnik je suša, ukoliko se takvo stanje nastavi, postojeći bunari će takođe biti ugroženi”, upozorio je Suljići. Dodao je i da se za neke građane primenjuju restrikcije u periodu od 21 čas do šest časova ujutru.

Šefica kosovskog Hidrometeorološkog zavoda, Ljetafete Ljatifi istakla je da je u 2014. godini na mernoj stanici u Prilepnici količina padavina bila 856 litara po kvadratnom metru, dok je prošle godine ta količina iznosila 450 litara po metru kvadratnom, a slična situacija je, prema njenim rečima, i na mernoj stanici Batlava.

Građani Kosova se trenutno snabdevaju pijaćom vodom iz nekoliko prirodnih i veštačkih izvora vode.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana