“Monstrum s Grbavice” depresivan zbog pisanja medija!?

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, osim pisane zabilješke pročitao je i specijalistički nalaz neuropsihijatra urađen 9. januara ove godine, u kojem je navedeno da optuženi Vlahović ima dijagnozu miješanog poremećaja ličnosti s naglašenim depresivnim elementima.

“Pritvorenik je postao osjetljiv na novinarske tekstove o suđenju, te odbija lijekove, i ima izraženu agresivnost”, navedeno je u ljekarskom nalazu.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se u 14 tačaka tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, smatra navode optuženog neosnovanim.

“Nisam skoro imao s optuženim nikakav kontakt u vezi s nagodbom. Mi jesmo razgovarali o mogućnostima sklapanja sporazuma, ali je to bio prvi susret, i on i njegov branilac to više nisu ni spominjali. Mislim da suđenja teku po planu i da nisu ugrožena njegova prava”, rekao je Krnjić.

Radivoje Lazarević, glavni branilac optuženog, zbog obaveza na drugim suđenjima nije došao, ali je njegov zamjenik Rade Golić kazao da je obaviješten od svog kolege u vezi s lošim psihičkim stanjem njihovog branjenika, a što je uzrokovano “neobjektivnim izvještavanjem novinara”, te je rekao kako su preko novina slane prijetnje optuženom Vlahoviću.

“Predlažem da se naredi neuropsihijatrijsko vještačenje u vezi sa sposobnosti optuženog da prisustvuje suđenjima”, kazao je Golić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je rekao da će najprije upozoriti optuženog, a ukoliko se i dalje ne bude pojavljivao, suđenja će se nastaviti bez njega.

Nastavak suđenja zakazan je u četvrtak, 19. januara 2012. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.