Rusija krije podatke o pogibiji svojih grupa u Siriji?

Prema saznanjima britanskog medija, Moskva ne objavljuje informacije o pogibijama pripadnika oružanih snaga. 

Sky News podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno priznao da su pripadnici ruske vojske bili prisutni na istoku Ukrajine, tokom krvavih sukoba, a prethodno su se pojavljivale informacije o misterioznim nestancima ruskih vojnika. 

“Otkrili smo mnoštvo dokaza o tome da ruski vojnici ratuju u Ukrajini, kao i o tome da je veliki broj njih poginuo i da su tajno sahranjivani. Postoje dokazi da se takav scenario ponavlja u Siriji i da Moskva pokušava da uradi sve kako bi sakrila svoje aktivnosti u ratom zahvaćenoj zemlji, kao i broj svojih gubitaka“, navodi se u tekstu. 

On ističe da je tragom podataka koje su mu dostavili blogeri na čelu sa Ruslanom Levijevim otišao u selo blizu granice saBelorusijom pod imenom Paltso, kako bi prikupio informacije o smrti 27-godišnjeg pripadnika specijalnih ruskih snaga Fjodora Žuravljova. 

“On je sahranjen na seoskom groblju u tihoj ceremoniji prije tri nedjelje. Njegovi roditelji kažu da im niko nije rekao štase dogodilo sa njim. Njegova majka kaže da nije bilo vremena za to, da se sve dogodilo veoma brzo i da ne zna ništa. Također, saznali smo da kao javna tajna kruži informacija da je Žuravljov poginuo u Siriji“, ističe Sparks. 

Prema njegovim rečima, grupa blogera tvrdi da je najmanje još jedan ruski vojnik stradao u Siriji. 

“Nije tajna da se ruske vazdušne snage bore u Siriji, smatra se da je u posljednjih nekoliko mjeseci broj pripadnika ruske vojske porastao sa 2.000 na 4.000, uprkos navodima Putina da je bombardovanje samo privremena mjera. Ipak, misteriozne pogibije i tajne sahrane vojnika navode na to da ruska vlast nije do kraja otkrila svoju ulogu u Siriji“, dodaje Sparks. 

Sky News podsjeća da je Moskva do sada potvrdila pogibije trojice svojih vojnika u Siriji, pilota Olega Peškova, čiji avion je oborila turska vojska, pilota Aleksandra Pozniča, koji je stradao u raketiranju helikoptera tokokm akcije spašavanja Peškova, ali i Vadima Kostenka, koji je navodno izvršio samoubistvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.