Rusija vodi svoju istragu o trgovini organima

Rusija je dobila mogućnost da dokaže da su vlasti Kosova nelegitimne i da mogu biti povezane sa ozbiljnim kriminalom, odnosno trgovinom ljudskim organima, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da na Kosovu suđenje optuženima za ilegalnu transplantaciju i šverc ljudskih organa ulazi u završnu fazu, a da su počiniteljima, navodno, pokrovitelji bili lokalni državni činovnici.

Komersant piše da Rusija vodi svoju istragu o tom slučaju, kao i da je već prikupljena odredjena količina značajnog materijala. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije insistira da ih Državno tužilaštvo preda EU, ali se to do sada nije dogodilo, dodaje list.

Dnevnik piše da u ruskom MIP-u pažljivo prate prištinski proces, koji može imati ozbiljne političke posledice. Ako sud odluči da su krivi, to će biti jak dokaz da na Kosovu postoji praksa obavljanja ilegalnih transplantacija.

Izvor Komersanta u ruskim diplomatskim krugovima je precizirao da je na Kosovu “najvjerovatnije” postajala jedinstvena mreža, i da je ona, ako je vjerovati Karli del Ponte i Diku Martiju, funkcionisala uz podršku kosovskog rukovodstva.

Sagovornik Komersanta podsjeća da je Rusija dugo insistirala da su vlasti Kosova nelegitimne i da treba istražiti njihova kriminalna djela.

Zato je, kada je u aprilu prošle godine Euleks poslao ruskom MIP-u molbu za pravnu pomoć u “slučaju (prištinske) klinike Medikus”, rusko ministarstvo tu molbu odmah prihvatilo.

Na zahtev MIP-a, Istražni komitet Rusije je 2011. godine pokrenuo krivičnu istragu i pronašao nekoliko žrtava ilegalne transplantacije, čija bi svjedočenja mogla da budu važna za ishod sudjenja u Prištini, dodaje list.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.