Riker: Nema promjena granica na Balkanu!

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker rekao je da ne može biti podjele Kosova niti promjene granica i dodao da će Srbi sa sjevera Kosova biti integrisani u kosovske institucije.

“Ne može biti promjene granica, niti podjela, niti zamjena teritorija u ovom regionu. Srbi na jugu Kosova su se integrisali i oni su građani slobodnog i demokratskog Kosova. I Srbi na sjeveru će se integrisati u kosovske institucije”, rekao je Riker za Radio-televiziju Kosova.

Komentarišući protest u organizaciji Pokreta Samoopredjeljenje, američki zvaničnik koji je juče boravio u Prištini je rekao da nijedna politička stranka nema pravo da uzme zakon u svoje ruke.

“Subotnji protest je bio neprihvatljiv. Želim da naglasim da je kosovska policija, prema izvještajima koje sam dobio, radila svoj posao na profesionalan način”, smatra Riker.

Upitan da prokomentariše najavljeni protest Samoopredjeljenja za 22. januar, američki diplomata je istakao da je ovaj pokret protiv dijaloga sa Srbijom ali da definitivno svoje protivljenje izražava na pogrešan način.

“Svi imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, da kritikuju, ali u 21. vijeku, pregovori su veoma važni i Sjedinjene Američke Države podržavaju taj proces”, istakao je Riker.

Riker se nalazi na turneji po zemljama Zapadnog Balkana, gdje će imati niz susreta sa političkim liderima i predstavnicima nevladinog sektora.

On će do 26. januara pored Prištine posjetiti i Beograd, kao i Makedoniju, Tursku i Austriju.

Prištinski mediji su ranije javili da će Riker u Beogradu i Prištini sa sagovornicima razgovarati o nastavku tehničkog dijaloga o Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.