SAD od Srbije traži informacije o pilotima iz Drugog svjetskog rata

U saopštenju se navodi da su vojnici nestali na lokacijama Kruševca, Sombora, Bajmoka, Sjenice, Kalne, blizu mosta Beograd – Pančevo.

Dodaje se da je jedan član američke posade bio na zadatku u avionu koji je eksplodirao na 400 metara visine i pao blizu piste sjeverno od Kruševca.

Jedan ranjeni član posade iskočio je iz aviona između Sombora i Bajmoka, a Nijemci su kasnije obavijestili članove posade da je vazduhoplovac bio mrtav u trenutku prizemljenja, ali nikada nisu potvrdili da li je i gdje je sahranjen.

Član posade je, dodaje se, vjerovatno napustio avion koji se srušio u blizini Sjenice, avion je eksplodirao i izgorio, a na mjestu pada aviona danas je vjerovatno poljoprivredno zemljište.

Kompletna posada aviona nestala je tokom akcije snabdijevanja, a avion je posljednji put viđen pored Kalne i vjeruje se da se srušio u planinama zbog slabe vidljivosti.

Posada aviona nestala je kada se njihov avion srušio u ili blizu rijeke Dunav u blizini mosta Beograd – Pančevo.

Ministarstvo odbrane SAD dodijelio je odgovornost Kancelariji za  ratne zarobljenike i nestala lica da traži, identifikuje i vrati u SAD Amerikance koji su nestali ili su izolovani van dometa SAD. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.