Sedamnaest Sarajlija otrovalo se kolačima

Pekara je zatvorena, a na ulaznim vratima stavljen je natpis kojim se mušterije obavještavaju da se unutrašnjost pekare renovira, piše Dnevni avaz.

Stomačne tegobe

Pacijenti su počeli dolaziti u subotu. Prvo je došlo dvoje sa simptomima stomačnih tegoba i viskom temperaturom. To nije smatrano ozbiljno, jer treba od troje do petero s trovanjem s istog mjesta da dođe da bi se proglasila epidemija. U nedjelju se pojavilo još 15 pacijenata s istim simptomima, od kojih je sedam zadržano na liječenju, kazala je Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

Kako se saznaje, niko od pacijenata nije životno ugrožen.

Njihovo zdravstveno stanje se kreće od lakšeg do srednje teškog. Sve je prijavljeno Zavodu za epidemiologiju pa je zato taj ugostiteljski objekt i zatvoren. Sve upućuje na to da se radi o salmoneli. Pacijenti su kazali da su jeli kolače s filom. Rezultate infektološke analize očekujemo tokom ove sedmice, pojasnila je Jandrić.

Prim. dr. Ružica Mitić, dežurni ljekar JU Zavod za hitnu pomoć Kantona Sarajevo, kazala je da se i Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo u nedjelju obratilo nekoliko pacijenata koji su se otrovali hranom u pekari “Panera”. Pružena im je ljekarska pomoć, a potom su upućeni na daljnje liječenje.

Kontaktirali smo i Upravu pekare “Panera”, koja je raspolagala drugačijim informacijama o broju zaraženih salmonelom.

Imamo zvanične podatke od Sanitarne inspekcije KS da se ukupno osam pacijenata javilo u bolnicu, a da su samo dva zadržana na liječenju. Zdravlje naših mušterija nam je najpreče. Mi ćemo ih sutra (danas, op. a.) obići. To su naše mušterije i od njih zavisimo. Oni su jeli princes krofne, rekao je sinoć Abdul Čingić, generalni menadžer pekare “Panera”.

Podrška mušterija

Prema njegovim riječima, da je ovaj slučaj izazvan propustom pekare, ljekarima bi se javilo na hiljade otrovanih.

Imamo najpopularniju pekaru u Sarajevu, koja postoji već pet godina i uživamo veliko povjerenje sugrađana. Svi radnici su imali sanitarne knjižice. Za sve proizvode koristimo najkvalitetnije sirovine. Zvučat će nevjerovatno, ali cijeli dan nas mušterije obilaze i daju nam podršku. Nije dokazano da su se ljudi otrovali zbog naše greške, ali mi se ponašamo kao da jesu. Sigurni smo u naše proizvode. Postoji mogućnost da smo nekome zasmetali te da je ovo isfabricirano, kazao je na kraju razgovora Čingić.

Simptomi trovanja

Salmonele u organizam ulaze uzimanjem zaražene hrane.

Simptomi bolesti obično se pojavljuju od 12 do 48 sati nakon uzimanja zaražene hrane. Prvi simptomi su drhtavica, , vrtoglavica, bol u trbuhu i temeperatura koja se penje i do 40 stepeni Celzijevih. Takva povišena temperatura može potrajati i do pet dana. Pojavljuju se i mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev. Nakon razvoja simptoma bolesti, nastupaju klonulost, žeđ, pospanost, a kod težih oblika bol u nogama, suhoća sluznica. Ti su simptomi rezultat upale sluznice gastrointestinalnog trakta i gubitka tekućine i soli.

Salmonele se brzo razmnožavaju u jajima i proizvodima od jaja, pa stoga treba biti oprezan u rukovanju s majonezama i sličnim proizvodima, naročito ako su izrađeni od sirovih jaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.