SAD zabrinute zbog nestabilnosti u Jemenu

“Nestabilnost u Jemenu je velika briga, najprije za jemenski narod, ali i za regiju i svijet”, izjavila je ona na konferenciji za štampu kojoj je prisustvovala s predsjednikom Obale Slonovače Alassaneom Ouattarom.

“Postoji dogovor koji se odnosi na naredne etape političkog procesa, a koji nije ispoštovan. Žalimo što predsjednik Salih nije održao obećanje da će napustiti zemlju i omogućiti izbore”, kazala je Clinton.

Pomoću slabljenja centralne vlasti u Jemenu otkako je počela narodna pobuna protiv Saliha prije godinu dana, Al-Kaida je osvajala zemlju. Hiljadu ljudi je u ponedjeljak zauzelo grad Radu približivši se glavnom gradu.

Zaiditski pobunjenici, koji pripadaju jednom ogranku šiizma, osvojili su regije na sjeveru zemlje, dok su naoružana plemena osvojila više regija u Jemenu.

Jemenski birači su pozvani da 21. februara izađu na prijevremene predsjedničke izbore.

U skladu s dogovorom postignutim konsenzusom, potpredsjednik Abed Rabo Mensur Hadi će biti jedini kandidat, a njegov prijelazni mandat će trajati dvije godine.

Predsjednički izbori bi mogli biti odgođeni zbog nesigurnosti, ocijenio je u utorak jemenski ministar vanjskih poslova Abu Bakr el-Kurbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.