Savjeti: Kako liječiti modrice?

Prvo što možete uraditi je staviti hladan oblog na bolno mjesto, ali odmah nakon udarca. Možete staviti i hladan oblog od leda. Led se stavlja oprezno, s prekidima na svakih pet minuta kako biste izbjegli promrzline tkiva.

Hladni oblozi se stavljaju u trajanju od pola sata. Led ne smiruje samo bol, već i usporava protok limfe i krvi kroz krvne žile, pa se sprječava stvaranje hematoma.

Nakon 30 minuta hladnih obloga možete namazati bolno mjesto kremom na bazi nevena.

Ako niste bili u mogućnosti stavljati hladne obloge i hematom se već stvorio, vrijeme je za tople obloge i blagu masažu bolnog mjesta pošto toplina doprinosi resorpciji već formiranog krvnog podljeva.

Efikasno djeluje  i komadić svježeg ananasa. To voće sadrži ferment koji ubrzava resorpciju hematoma. Ananas nije nešto što ima svako kućanstvo, ali će se zato običan krompir naći u svakoj kuhinji. Skuhajte jedan krompir sa korom, pa ga potom očistite i smiksajte, dodajte mu malo meda i obične vode i tu smjesu stavite na modricu.

Dobar je i ocat kojim se natopi komad vate i premaže bolno mjesto više puta dnevno.

Pratite kako izgleda modrica. U početku je crvena, potom ljubičasta, pa plava, žutozelena i napokon žuta, dok na kraju sasvim nestaje. Ako nakon udarca podljev ne mijenja boju, već tamni, to je znak infekcije te je potrebno što prije otići kod lijekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.