Istraživanja potvrđuju: Kako da predvidite pol djeteta?

Postoji niz činjenica na koje se žene već stoljećima oslanjaju kada je u pitanju otkrivanje pola djeteta. Neka narodna vjerovanja kažu da će buduća majka roditi dječaka ako joj je stomak visok i okrugao, dok je trudnica sa stomakom širokim i nižim, potencijalna majka djevojčice.

Ali, istraživanja su potvrdila da veličina stomaka nema veze sa polom djeteta, već ulogu igraju grudi. Trudnice koje nose djevojčicu imaju veći opseg grudi, nego one koje nose dječaka i to za gotovo dva centimetra.

Muški fetus proizvodi više hormona testosterona i troši više majčine energije što utiče na manji rast poprsja.

Jutarnje mučnine štite bebu od trovanja

Za vrijeme trudnoće žene teško podnose meso, sireve i zeleno povrće. Tako zapravo tijelo brani sebe i fetus od bakterija i virusa koje vrebaju iz tih namirnica. Jutarnje mučnine su prevencija od trovanja.

Česte mučnine jačaju djetetovu želju za unošenjem soli…

Bebin ukus za hranu se razvija još u materici ali njegova zavisnost od soli zavisi od jačine jutarnjih mučnina. Što su jutarnje mučnine češće, to majka više gubi minerale, pa fetus taj nedostatak nadomjesti željom za unošenjem soli, tvrde naučnici.

Muškarci češće imaju sinove…

Muškarci sa više braće nego sestara imaju veću vjerovatnoću da će dobiti sinove, utvrdila je studija Univerziteta Newcastle sprovedena na ispovijesti 927 porodica. Oni imaju gen koji određuje pol djeteta, ali kod svakog petog djeteta sklonost prema muškim genima je jača pa se najvjerovatnije zbog toga rađa više dječaka nego djevojčica.

Trudovi počinju u večernjim satima…

Trudovi najčešće počinju uveče, zato što je tada visina hormona oksitocina i estriola najviša. Ti hormoni podstiču stezanje i proširivanje materice, a stručnjaci tvrde da su trudovi češći u večernjim satima zato što smo tada najsmireniji i najsigurniji jer je cijela porodica kod kuće i može da pomogne.

Prvi minuti nakon porođaja su najvažniji…

Prvih nekoliko minuta nakon porođaja od velike su važnosti za djetetovo zdravlje i emocionalnu stabilnost. Dijete ima pojačan osjećaj mirisa i tako se veže za majku. Istraživanja su potvrdila da su se majke, koje su nakon poroda držale dijete u naručju oko sat vremena, bolje povezale s njim, a to im je olakšalo i laktaciju.

Čokolada u trudnoći pozitivno djeluje na dijete…

Čokolada u trudnoći pozitivno djeluje na fetus, utvrdili su finski naučnici koji su istraživanje sproveli na 300 trudnica. Majke koje su u trudnoći često jele čokoladu rodile su otvorenu i društvenu djecu koja nisu pokazivala strah, za razliku od djece čije su majke rijetko jele ili nisu uopšte.

Sinovi liče na majke…

Sinovi su, u većini slučajeva, najsličniji majkama. Djevojčice imaju hromozom X od majke i hromozom X od oca, a dječaci imaju hromozom X od majke i hromozom Y od oca. Hromozom X je veći od Y i ima više gena, pa su tako djevojčice jednako slične i jednom i drugom roditelju, dok su dječaci sličniji majci zato što je njihov hromozom prevladao.

Boja očiju se mijenja…

Boja dječjih očiju se mijenja do prve godine života. Visina melanina koji određuje pigment zjenice je pri rođenju nizak, ali raste do prve godine. Djeca koja imaju niži nivo melanina imaju plave ili sivo-plave oči, a djeca koja imaju viši nivo melanina imaju smeđe ili tamno-smeđe.

Uz ‘gugutanje’ djeca brže uče…

Beba još u stomaku razumije ton glasa, ali ne riječi. Najviše ih privlače zvonki samoglasnici, karakteristični za ‘gugutanje’. Istraživanja su potvrdila i da su djeca, kojoj su majke pričale dok su još bili u stomaku, brže i lakše učila jezike u kasnijem životu.

‘Moja beba je najslađa’…

Dječji osmijeh utiče na majčinu percepciju i utiče na rad centara u mozgu zaduženih za prosuđivanje, negativne emocije i kritičnost. Upravo zbog toga, majke misle da je njihova beba najslađa iako možda stalno plače ili ne spava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.