Šefovi diplomatija EU: Priština odmah da povuče takse

Šefovi diplomatija Evropske unije su na zasedanju u Luksemburgu zatražili da vlasti u Prištini “odmah stave van snage” carine od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Šefovi diplomatija EU naglasili su da se taksama krše odredbe sporazuma o regionalnoj trgovini CEFTA, podriva regionalna saradnja i “obaveze i duh Sporazuma o saradnji i pridruživanju” EU i Kosova.

Oni su podvukli da “duboko žale” zbog tog postupka kosovske vlade i naglasili da “Priština u okviru dijaloga s Beogradom, uz posredovanje EU, mora da učini suštinske napore da doprinese stvaranju uslova koji tome vode, kao i da se uzdrži od bilo kakvog čina koji se može shvatiti kao provokacija”.

“Savet ministara EU stavlja do znanja da je sadašnje stanje neodrživo” i da zato “dijalog mora da se obnovi što pre”.

“Sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom moraju biti rešena sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim zakonom i tekovinom i doprineti regionalnoj stabilnosti”, navodi u zaključcima ministarskog zasedanja.

“Zaključivanje bez daljeg odlaganja tog sporazuma uz posredovanje Visokog predstavnika EU je”, kako je ukazano, “od suštinske važnosti da bi Kosovo i Srbija mogli napredovati svojim odgovarujućim okvirima na evropskom putu”.

(N1)

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana