Spahiu: Formiranje vlade kasni jer je Mustafa želio da ostavi po strani Vjosu Osmani

Analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da veruje da će Kosovo dobiti vladu sastavljenu od Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, ali da ne može da precizira kada će sporazum biti postignut. Spahiu, u intervjuu za Kosovo Onlajn, objašnjava da do kašnjenja u formiranju kosovske vlade dolazi jer lider DSK Isa Mustafa želi da ostavi po strani potpredsednicu stranke Vjosu Osmani.

“Mustafa je tražio MUP da bi izgubio MSP na koje je ciljala Vjosa Osmani, onda je ostavio Kurtiju da uzme predsednika parlamenta, da bi i sa tog mesta uklonio Vjosu Osmani i da bi zacementirao stav da DSK mora da ima predsednika države, jer sada kada dve ključne pozicije ima Samoopredeljenje onda je očito da predsednika mora imati DSK”, smatra Spahiu.

Spahiu, koji je direktor RTV Mitrovica i univerzitetski profesor, ističe da sada ima vremena za dogovor Mustafe i lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, ako DSK dobije pola vlade i mesto predsednika Kosova. 

Spahiu: Kurti (ne)dovoljno razume spoljnu politiku

Govoreći o prioritetima koje će imati buduća kosovska vlada, Spahiu kaže da veruje da će Kurti biti uspešan u borbi protiv korupcije, ali da sumnja da će biti uspešan kada je u pitanju spoljna politika.

“Ono što sumnjam da će biti uspešno je spoljna politika, gde je takođe jedan prioritet dogovor sa Srbijom od čega zavisi razvoj, ne samo Kosova, nego celog regiona. To je ključan prioritet koji je važan za Kosovo a koji ne mislim da dovoljno razume Aljbin Kurti”, ocenjuje Spahiu. 

Podseća da je lider Samoopredeljenja obećao da će voditi pregovore sa Srbijom i da je zainteresovan za dobrsusedske odnose ali i upozorava da bi Kurti, ako se ne promeni, mogao da pogorša odnose sa Albanijom.

“Što se tiče odnosa sa Albanijom mislim da će doći do pogoršanja odnosa zbog njegove politike naspram Albanije, mada to sada izgleda paradoksalno i kada bilo kojem Albancu na Kosovu kažete to on će vas čudno gledati i to je grom iz vedra neba. Ja sam uveren da ako Kurti ne promeni stav, koji ima danas, doći će do pogoršanja odnosa između Kosova i Albanije”, naglasio je Spahiu.

Spahiu o “mini-Šengenu” – Kosovo treba da bude za stolom 

Kosovo ne treba da dozvoli da svi njeni susedi budu za stolom a Priština izvan toga jer za jednu malu državu koja nema izlazak na more, opstanak znači dobri odnosi sa susedima, kaže Spahiu, osvrćući se na regionalnu inicijativu “mini-Šengen”.

“To što je Kosovo imalo dobre odnose sa Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom omogućilo je da Kosovo bude ono što jeste sada. Ne bi se moglo da nije bilo Đukanovićevog stava 1999. godine, da nije bilo stave makednosne vlade, ne bi došlo ni do NATO intervencije, ne bi Kosovo moglo opstati“, smatra Spahiu.

Zamislite, kaže on, da susedi zatvore granice prema Kosovu, “onda Kosovo nema ni so gde da kupi”, to je ekstremna situacija, ali pokazuje koliko je važno imati dobrosusedske odnose i koliko je važno da Kosovo ne sme dozvoliti da njegovi susedi budu u bilo kakvom forumu a da Kosovo ne bude. 

“To što je Kosovo reagovalo na takav način, mislim da je to detinjasto, infaltilan stav kosovske političke klase, kosovskih medija i društva u celini, da se ravnodušno ponašaju prema inicijativi – kažu to nije za nas. Naprotiv, ako je budućnost Kosova u EU, gde treba da budu otvorene granice i saradnja sa svima članicama a tu teže sve balkanske zemlje, onda kako će sarađivati sa Šveđanima ili Dancima ako nisi u stanju da sarađuješ sa svojim susedima. Za Kosovo i za sve zemlje regiona „mini-Šengen“ je put prilbližavanja EU, treba da se usaglase sa susedima kako bi bili spremni za EU, za sada jasno je da u tom “Šengenu” to odgovara nekom više, nekom manje ali činjenica jeste da za sve ove zemlje strateški put i njihova strategija jeste učlanjenje u EU pre ili posle i onda je to put da se oni dogovore i da što pre uspostave što širu i što dublju saradnju”, navodi Spahiu.

On naglašava da ako neko ima razloga da ne bude u “mini-Šengenu” onda je to Crna Gora, za koju podseća da je najbliža EU, da se graniči sa Hrvatskom koja je već članica EU i koja ima izlaz na more.

“Ako je i Crna Gora tu onda za Kosovo nema preračunavanja, nego jednostavno ono mora biti tu i mora dati svoju saglasnost ili ne, a ne da proces posmatra sa strane”, istakao je Spahiu.

Spahiu: Nisam siguran da će biti rasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića 

Spahiu je u intervju za Kosovo Onlajn govorio i o početku suđenja za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića istakavši da sumnja da će kosovske institucije rasvetliti slučaj ubistva.

On je izrazio sumnju da će biti rasvetljeno ubistvo Ivanovića “sve dok je u Srbiji na vlasti ovaj režim”.

“Nisam sklon mišljenju da su kosovske institucije sposobne da rasvetle ubistvo bez pomoći iz Beograda a izgleda da u ovom slučaju pomoći iz Beograda neće biti. Dobro je što je počelo suđenje i što postoji neka optužnica ali nisam najsigurniji da će doći do rasvetljavanja ubistva Olivera Ivanovića”, zaključio je Spahiu.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.