SRBIJA JE EKONOMSKA VELESILA SAMO U VUČIĆEVOJ GLAVI: Izvještaj Svjetske banke otkriva gdje se nalazi ekonomija Srbije u odnosu na region…

Republički zavod za statistiku Srbije je prije nekoliko dana dao procjenu da je u 2019. godini bruto domaći proizvod porastao za četiri odsto.

Prema procjenama u preksinoć objavljenom izvještaju Svjetske banke, privredni rast Srbije bio je u prošloj godini među slabijim u ovom dijelu Evrope, odnosno u regionu Evrope i Centralne Azije koji obuhvata Istočnu i Jugoistočnu Evropu.

Ne računajući dvije najveće ekonomije regiona, Tursku koja uopšte nije ni imala rast u 2019. i Rusiju čiji rast u prošloj godini Svjetska banka procjenjuje na 1,2 odsto, većina ostalih zemalja imala je solidan rast BDP-a.

Dok su zemlje Centralne Azije rasle po stopi od pet do sedam odsto, u Istočnoj Evropi prednjačila je Mađarska sa 4,9 i Poljska sa 4,3 odsto, a viši rast od Srbije imale su, prema procjenama Svjetske banke, i Rumunija (3,9 odsto) i Bugarska (3,6 odsto), dok su za Srbijom zaostali Hrvatska i Albanija sa rastom BDP-a od po 2,9 odsto, BiH i Sjeverna Makedonija sa 3,1 odsto i Crna Gora sa tri odsto.

Zanimljivo je da ovakva prognoza Svjetske banke dolazi nakon izvještaja u kome se analizira potencijal srpske privrede da dostigne i u dužem roku zadrži stopu rasta BDP-a od čak sedam odsto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.