Stručnjaci upozoravaju da bez žena nema napretka

Rodna neravnopravnost jedna je od najvećih prepreka ljudskom napretku, rekli su službenici UN-a, koji su predstavili indeks koji pokazuje koje su zemlje napravile najveći napredak, a koje zaostaju.

Niger je zauzeo poslednje mesto na tzv. ljudskom razvojnom indeksu (HDI), ispred kojeg slede Srednjoafrička Republika, Južni Sudan, Čad i Burundi, što su rezultati otprilike isti kao i prošlogodišnji.

Norveška, Švajcarska, Australija, Irska i Nemačka nalaze se na vrhu indeksa, koji rangira zemlje prema napretku u zdravstvu, obrazovanju i dohotku.

“Ne možemo govoriti o ljudskom razvoju, ako ne uzmemo u obzir 50 posto populacije”, rekao je Selim Jahan, glavni autor Izveštaja o ljudskom razvoju.

“Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena su ključni. To nije sporedna stvar”, dodao je Jahan.

Studije pokazuju da devojke koje ostaju u obrazovnom sistemu imaju više mogućnosti i zdraviju i bolje obrazovanu decu, što podiže državni razvoj.


Jahan je rekao da zemlje treba da rešavaju probleme poput: dečjih brakova, manjka žena u politici, tereta kućnih poslova i niskog nivoa zemljišnog vlasništva koje pripada ženama.

U izveštaju Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), koji je prvi indeks objavio 1990, navodi se da je svet značajno napredovao u mnogim poljima, ali je “sve više nejednak, nestabilan i neodrživ”.

Izveštaj upozorava da nejednakost u razvoju predstavlja “smrtonosni izazov napretku” i može pogodovati ekstremizmu.

Zemlje pogođene sukobima pale na listi

Zemlje pogođene sukobima najviše su pale na listi. Sirija je između 2012. i 2017. pala za 27 mesta, uglavnom zbog smanjenja očekivanog životnog veka, dok je Libija pala za 26 mesta, a Jemen za 20.

Stručnjaci tvrde da bi Sirija iduće godina mogla biti na još nižem mestu, zbog uticaja smanjenja prihoda, manje učenika koji pohađaju školu i masovne migracije.

Najveći napredak zabeležili su Irska, Bocvana, Dominikanska Republika i Turska.

Globalno je očekivani životni vek porastao za gotovo sedam godina od 1990, a u više od 130 zemalja obavezno je pohađanje osnovne škole.


“Napravljen je impresivan napredak”, rekao je Jahan na konferenciji za novinare.

“Ali postignuća su bila neravnomerna … Živimo u neravnopravnom i podeljenom svetu”, dodao je.

Životni vek: 52 godine u Sijera Leoneu, 84 u Hong Kongu

Očekivani životni vek varira od 52 godine u Sijera Leoneu do 84 godine u Hong Kongu, pokazuje HDI.

Bruto domaći proizvod iznosi 663 dolara u Srednjoafričkoj Republici, dok u Kataru iznosi 116,8 dolara.

Odrasla osoba u Nemačkoj prosečno je bila u obrazovnom sistemu 14 godina, a u Burkini Faso dve godine.

Jahan je upozorio da će se napredak zaustaviti ako se ne suočimo s klimatskim promenama i ekološkim problemima.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook