Sve prednosti i mane spavanja na stomaku, leđima i na boku

Položaj fetusa sprječava bol u leđima zato što prati prirodnu zakrivljenost kičme i olakšava disanje dok spavanje na leđima štiti od boli u kičmi.

Dobar san jača imunološki sistem, daje energiju i povećava koncentraciju, a u tome veliku ulogu ima i položaj spavanja. Tako spavanje na boku najbolje štiti kičmu, a san na stomaku smanjuje pritisak na diskove, piše Fitsugar.com. 

Spavanje na leđima: Odlično za kičmu, loše za hrkače

Spavanje na leđima štiti od boli u kičmi i vratu. Najbolji je izbor za zdravlje unutrašnjih organa, a pomaže i kod mršavljenja. Da bi kičma bila u pravilnom položaju najbolje je ispod koljena staviti jastuk kao potporanj. Međutim, ovaj položaj ne preporučuje se ljudima koji hrču zato što će samo pogoršati njihovo stanje. Jezik pada u donji dio grla i zatvara disajne puteve zbog čega je hrkanje još intenzivnije. 

Spavanje na boku: Odlično za disanje, loše za lice

Fetalni položaj ili spavanje na boku sprečava pojavu bolova u leđima zato što prati prirodnu zakrivljenost kičme. Najvažnije je da je glava u istoj ravnini kao i tijelo, odnosno na jastuku, jer biste u suprotnom mogli iskriviti vrat i pokvariti držanje. 

Takođe, ovaj položaj olakšava disanje i napinjanje stomaka te ublažava žgaravicu. Najbolji je izbor za sve one koji hrču, no mana mu je ta što uzrokuje bore. Koža je stalno naslonjena na jastuk što uzrokuje gužvanje i pucanje. 

Spavanje na stomaku: Dobro za bol u donjem dijelu leđa, loše za kičmu

Povremeno spavanje na stomaku ublažava bolove u donjem dijelu kičme jer smanjuje pritisak na diskove kičme. U tom slučaju može vam pomoći. 

No stručnjaci ističu da je ovaj položaj najriskantniji za leđa. Spavanje na stomaku ravna prirodno zakrivljeni donji dio leđa, a glava je cijelo vrijeme u istom položaju što nepovoljno utiče na vratnu kičmu. Zato se stvara pritisak na živce, zbog čega su nakon buđenja mogući trnci i gubitak osjećaja u rukama i nogama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.