Svi napreduju, samo BiH stagnira

„Približavanje Hrvatske EU stvorilo je zamah u oblasti proširenja koji bi druge zemlje zapadnog Balkana trebalo da održe i iskoriste“, poruka je koju ovih dana šalje Brisel.

Dok riječi pohvale stižu na račun Hrvatskog uspjeha, u evropskim krugovima uveliko se priča o kandidatskom statusu kao sljedećem koraku Srbije i otpočinjanju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, a Bosna i Hercegovina se gotovo ne pominje.

Iz danskog predsjedavanja Unijom, koje će trajati narednih šest mjeseci, poručuju da imaju „jasan mandat“ za pitanja Srbije u februaru i Crne Gore u junu, dok se od BiH i dalje prvenstveno očekuje definisanje i potvrda nove vlade i rad na implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U Evropskoj komisiji kažu da su očekivanja od BiH jasno definisana još prošlog oktobra u izvještaju o progresu:

„Političari u BiH moraju da načine napor i pokrenu zemlju naprijed ka EU. Očekujemo usvajanje budžeta za 2012. godinu, usklađivanje Ustava BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, kao i dva važna zakona: o državnoj pomoći i cenzusu. Tek kada postigne progres na ovim poljima BiH može da napravi korak bliže na putu ka EU “, kaže za Deutsche Welle Piter Stano, portparol komesara za proširenje, Štefana Filea.

Nije pitanje „da li“ već „šta mora“

Tokom jučerašnje rasprave o BiH, Vijeće Evrope u Strazburu pozvalo je lidere BiH da prestanu sa opstrukcijama, da konstruktivno rade u okvirima državnih institucija, kao i da sa etnokratije pređu na demokratiju.

I dok evropski zvaničnici pozivaju sve zemlje zapadnog Balkana da iskoriste ovaj trenutak pozitivne atmosfere koja među zemljama članicama vlada kada su eurointegracije u pitanju, rad na evropskom putu u BiH je i dalje u stagnaciji.

Poslanica Evropskog parlamenta i predsjednica Grupe prijatelja BiH , Emine Bozkurt, kaže da bi bilo tužno kada bi BiH propustila ovu priliku. Ona napominje da se više ne postavlja pitanje „da li će“ BiH biti spremna već „šta mora“ da uradi:

„Da li lideri u BiH mogu da priušte da ništa ne urade? Ne mogu! Oni moraju da urade nešto, to duguju građanima koji su glasali za njih i za evropski proces.“

Na političarima u BiH je da urade potrebno i očekivano

I dok se još prošle godine u ovo vrijeme, od bosanskohercegovačkih zvaničnika moglo čuti da je moguće podnošenje zahtjeva za kandidatski status zemlje do kraja 2011. godine, sada se postavlja pitanje da li će taj korak biti ostvariv eventualno do kraja 2012. godine.

U Evropskoj komisiji tim povodom za Deutsche Wellee kažu da u pitanju nije vrijeme već napredak, da je na Komisiji da pomogne, ali na političarima u Sarajevu da urade potrebno i očekivano:

„U ovom trenutku potrebno je da vidimo formiranje Vlade, da se preduzmu neophodne reforme, a tek onda možemo da razgovaramo šta je sljedeće na evropskoj agendi za BiH“, zaključuje Stano, ispred komesarijata za proširenje EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.