Švicarska donira 600.000 franaka za povratak migranata u zemlje porijekla

Švicarska vlada donirat će oko 600.000 franaka za dobrovoljni povratak nezakonitih migranata u zemlje porijekla – rekao je u razgovoru za Agenciju FENA direktor švicarskog Ureda za saradnju u BiH Guntern Joseph.

To će biti realizirano u okviru projekta “Dobrovoljni povratak neregularnih migranata koji su se zaustavili u BiH (AVR)”, koji je, kako kaže, prošle sedmice odobren, a “nakon što se riješe administrativne stvari počet će njegova implementacija”.

– U toku projekta podržat će se dobrovoljni povratak neregularnih migranata trenutno stacioniranih u BiH i pružiti konkretna pomoć za njihov povratak kućama – ističe Joseph.

Švicarska i BiH su potpisale Memorandum o razumijevanju 14. aprila 2009. godine, koji se odnosi na partnerstvo u migracijama. To partnerstvo je pokriveno četverogodišnjom strategijom, koja zastupa interese Švicarske i BiH.

– Od tog perioda do danas održavamo redovan dijalog o migracijama, gdje se određuje strateška orijentacija i bh. institucije predlažu projekte. Provodimo sada ovaj projekt sarađujući sa Službom za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, jer u BiH postoji veliki problem ilegalnih migracija – kazao je Joseph.

Njegova je želja, ističe, da podrži dobrovoljni povratak ilegalnih migranata u zemlje porijekla iz razloga da ne bi dolazilo do kružnog toka migracija, odnosno kružnih migracija, a “to znači da bi se vratili u mjesta odakle su došli”.

Istovremeno radi se i na jačanju državnog mehanizma za pomoć dobrovoljnom povratku putem izgradnje i konsolidacije lokalnih kapaciteta.

– Dakle, podržat ćemo edukaciju službenika u odnosu na postupanje s maloljetnim osobama, a također će se rješavati problemi kao što su identifikacija osoba i prevođenje. Problem prevođenja bit će tema razgovora u okviru projekta, na kojem bi se trebale inicirati inicijative u smislu zajedničkih prevođenja. To će se raditi putem Regionalnog centra Marri, čiji je član BiH – rekao je Joseph.

Ovaj projekt je isključivo fokusiran na BiH s komponentom da se traže regionalna riješenja.

Od 1995. godine BiH je postala, kaže, još „atraktivnija“ tranzitna ruta zbog svog geografskog položaja, dok su slabo razvijena ekonomija i visoka stopa nezaposlenosti u ovoj državi samo potpomogli razvoj organizovanog kriminala i „šverca“ ljudima.

Partnerstvo Švicarske i BiH u oblasti migracija promovira dobrovoljni povratak i integraciju u te zemlje, jača kapacitete za upravljanje migracijama i međunarodnu suradnju u vezi s politikama migracija i prevenira neregularnu migraciju.

Švicarski ured za saradnju u Sarajevu je dio Amabasade Švicarske i odgovoran je za koordinaciju aktivnosti, odnosno igra centralnu ulogu u vođenju švicarskih programa saradnje u BiH.

Zajedno ga vode Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) koja je dio švicarskog Ministarstva vanjskih poslova (DFA), i Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), koji je dio Saveznog ministarstva za ekonomske poslove (DFE).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.