Thaçi dao mandat Hotiju za formiranje vlade

Novi mandatar za formiranje Vlade Kosova je potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti. Predsednik Kosova Hašim je objavio dekret kojim Hotija imenuje za mandatara. Hoti ima 15 dana da Skupštini predstavi kabinet, koji mora biti odobren 61 glasom poslanika. 

U dekretu koji je potpisao predsednik Kosova Hašim Tači, funkcioner DSK Avdulah Hoti je predložen Skupštini Kosova kao mandatar za sastav nove vlade. Očekuje se da Hoti u narednih 15 dana predstavi kabinet o kome će se izjašnjavati poslanici.

„Danas sam primio pismo predsednika Demokratskog saveza Kosova, g. Ise Mustafe, kojim se potvrđuje da su ispunjeni svi kriterijumi za forimiranje nove vlade, što uključuje parlamentarnu većine u skupštini. U skladu sa ovim pismom, imenovao sam g. Avdulaha Hotija za mandatara novog premijera Vlade Republike Kosovo”, rekao je predsednik. 

Predsednik Kosova je izrazio uverenje da će u kosovskoj politici prevladati razboritost i politička zrelost, dodajući da ne bi trebalo da drugim nedemokratskim metodama preuzimati ili zadržati vlast.

 „Svi mi, kao zvaničnici i političari na Kosovu, moramo da poštujemo ove procedure. Moramo se složiti sa činjenicom da se vlast dobija i gubi uz puno poštovanje Ustava Kosova i demokratskog poretka”, zaključio je Tači.

Predsednik je naglasio da će narednih dana o novoj vladi moći da se glasa u Skupštini Kosova, u skladu sa Ustavom Kosova i demokratskim poretkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.