Thaçi: Neću učestvovati u dijalogu ako ga bude vodio Lajčak

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da neće učestvovati u dijalogu Prištine i Beograda ako ga bude vodio specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.

“Bez vodeće uloge Sjedinjenih Američkih Država, nema faktora koji te stvari pokreće. Svaka volja EU u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali lično nisam u kontaktu sa Lajčakom i ne znam dokle su pregovori Lajčak-Kurti-Borelj stigli”, rekao je Taći.

On je dodao da je reč o dva učesnika u razgovorima koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo.

“Mi kao nezavisna i suverena država i kao tim Kosova uvek moramo imati parametre da bismo bili svesni da je ova zemlja slobodna, nezavisna, suverena, ali ispred nje imamo dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, dok je Lajčak takođe glasao protiv nezavisnosti Kosova i članstva Kosova u UNSECO. Stoga, u tom pogledu, moramo sarađivati sa svima, ali i razlikovati naše strateške partnere od toga ko može zaključiti i ko ima sposobnost zaključivanja i implementacije sporazuma. Lično ću se kao predsednik zemlje odazvati pozivima na samite koje bi vodili Merkel, Makron itd. Ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak”, rekao je Tači.

Juče je predsednik Tači rekao da je Aljbin Kurti uzurpirao funkciju premijera, kao i da je dva puta ozbiljno prekršio Ustav i da se ponaša kao ilegalni čovek na političkoj sceni Kosova.

“Kurti je tokom 45 dana vlade počinio dve teške ustavne povrede. Dakle, čovek koji je počinio dve povrede Ustava, otpustio i kaznio 2/3 Skupštine, ne možemo ga nazvati nikako drugačije osim uzurpatorom funkcije”, izjavio je Tači.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana