Thaçi: Proglasiću Kurtija mandatarom

Kosovski predsednik, Hašim Tači, nagovestio je da bi mogao samoinicijativno da proglasi lidera Samoopredeljenja (LVV), Aljbina Kurtija, za mandatara buduće vlade Kosova.

Lider LVV, pobedničke partije na proteklim vanrednim izborima za Skupštinu Kosova, Aljbin Kurti, već dve nedelje ne ispunjava obećanje dato 6. januara, na konsultativnom sastanku sa Tačijem, da mu prosledi ime mandatara ispred njegove stranke, kako bi ga Tači, formalnim dekretom predsednika proglasio osobom odgovornom za predlaganje buduće vlade Kosova.

Kurtijevo odlaganje da postupi po ustavnim obavezama nailazi na sve veći broj kritika, a prema najavama kosovskog predsednika, on bi mogao sam da odluči da Kurtija proglasi mandatarom i bez formalnog predloga koji treba da dođe od LVV.

„Mislim da će to prihvatiti jer je nepisano pravilo da predsednik pobedničke partije bude i mandatar te stranke“, rekao je Tači, prenosi Gazeta Express, podsećajući i na to da je Kurti već javnom video porukom imenovao skoro pola vlade kada je otkrio imena pet budućih ministara ove stranke.

„On je imenovao pola vlade, a na konsultativnom sastanku (prim.red prvi održan 6. januara) i zvanično dobija nominaciju“, dodaje Tači.

Podsećamo, na konsultativnom sastanku sa Tačijem, Kurti je, suprotno očekivanju javnosti, Tačiju saopštio da nije spreman da imenuje mandatara navevši da to mora učiniti u saglasnosti sa predsedništvom stranke. Takođe je obećao da će „u najskorije vreme“ predsednika pisanim putem obavestiti o mandataru.

„Nominaciju za sledećeg premijera sam već potpisao. Nadam se da neće doći do odugovlačenja i da će Kurti prihvatiti mandat. U suprotnom, može se smatrati da je mandat odbio“.

Tači je i juče poručio Kurtiju da „ne dozvoli da odluka o imenovanju mandatara bude samo njegova (prim. red. Tačijeva)“.

Inače, Kurti se proglasio kandidatom LVV za premijera i u predizbornoj kampanji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.