TIKA nastavlja sa podrškom u sektoru obrazovanja na Kosovu

Turska Međunarodna Agencija za Suradnju i Koordinaciju – TIKA, nastavlja sa projektima čiji je cilj poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

Prošle godine Školi za Mentalno Hendikepirane u Prizrenu “Lef Nosi” pružena je podrška od strane TIKA-a. U okviru  Praznika Nacionalne Suverenosti i Dječjeg Praznika Turske,23.Aprila u Prištinskoj Školi za Mentalno Hendikepirane “Perparimi” opremljena je sportska hala i uz prikladnu svečanost predata školskoj upravi na dalje korišćenje.

Svečanom otvaranju koja je organizovana od strane školske uprave prisustvovala je ambasadorka Turske Republike u Prištini Songül Ozan, savjetnik ministra za obrazovanje i kulturu Kosova Ragip Xhoshi, poslanica AK Partije Gulay Dalyan, Nezafete Sejdiu supruga bivšeg predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua, koordinator Kosovske Kancelarije TIKA u Prištini Adem Urfa, predstavnici Prištinske Opštine za obrazovanje i kulturu, nastavno osoblje škole “Perparimi” i polaznici škole.

Direktorica škole za Mentalno Hendikepirane “Perparimi” Iballe Potera u svom uvodnom govoru, pozdravila je sve prisutne a naročito je izrazila svoju zahvalnost Turskoj i Organizaciji TIKA, s tim što je naglasila da je realizacijom ovog projekta ostvaren san svih učenika koji su s nestrpljenjem čekali na opremanje ove sportske hale.

U svom govoru Koordinator Kosovske Kancelarije TIKA u Prištini Adem Urfa naglasio je da Organizaciji na čijem se čelu nalazi sektor obrazovanja jedan od prioritetnijih sektora djelovanja i da mu je vrlo drago što im je pružena šansa da realizuju ova simboličan ali vrlo značajan projekat. Na kraju svog govora G.Urfa se zahvalio posebno upravi škole, ministarstvu obrazovanja, vlastima Kosova zbog podrške tokom realizacije ovoga projekta.

Nakon govora ambasadorke Republike Turske na Kosovu, savjetnika ministra za obrazovanje i kulturu Kosova, Ragip Xhoshi i poslanica AK Partije Gulay Dalyan svečano je presječena vrpca u prisustvu desetine djece koja su s nestrpljenjem čekala da udju u salu.

Vrijedi napomenuti dječju radost, smijeh i uzbudjenje dok su se utrkivali da što prije dodju do lopti i drugih sportskih rekvizita.

Škola za Mentalno Hendikepirane “Perparimi” u Prištini radi još od 1985 godine pod ministarstvom za obrazovanje i kulturu gdje momentalno 150 učenika pohađaju školu.

2011. godine budžetom koji je izdvojen od strane Kosovskog Mınistrarstva za obrazovanje i kulturu izgradjena je nova škola. Ali zbog nedostatka sredstava školska sportska dvorana je ostala neopremljena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.