TIM LJUDIMA NIŠTA NIJE SVETO: Postavili bombu u džamiju; Krv je posvuda; Ovo su zadnje informacije o broju poginulih (FOTO)

U eksploziji u džamiji u Keti, glavnom gradu provincije Balučistan, ranjeno je 15 vjernika, rekao je šef gradske policije Abdur Razak Čima.

Nekoliko povrijeđenih su u kritičnom stanju i bolnički zvaničnici strahuju da bi broj mrtvih mogao još da raste.

Vjeruje se da je meta napada ubijeni policijski zvaničnik, ali vlasti i dalje istražuju, rekao je drugi policijski zvaničnik Mohamed Adžmal.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad.

Napad je izveden samo nekoliko dana pošto je eksplozija bombe pored puta u Keti pogodila vozilo paravojne jedinice, kada su ubijena dva njihova pripadnika. Za taj napad koji se dogodio u utorak, odgovornost je preuzela grupa Hizbul Ahrar, ogranak pakistanskih talibana.

U maju prošle godine u bombaškom napadu u džamiji u Keti poginulo je dvoje ljudi, a 28 je povrijeđeno. U avgustu je snažna bomba ekspoldirala u džamiji tokom molitve petkom u predgrađu Kete.

Iako su za takve napade često odgovorni pakistanski ekstremisti, u provinciji Balučistan također se vodi pobuna separatista koji traže veću autonomiju i veći udio u prirodnim resursima regiona.

Pakistanski premijer Imran Kan, kao i premijer provincije Balučistan Džam Kamal Kan, osudili su napad. Pakistanska vojska je u saopštenju navela da su vojsci na mjestu napada da pomognu civilnim vlastima.

Afganistanski talibani su dosta prisutni u Keti. Provincija Balučistan dijeli dugu granicu sa Afganistanom i Iranom. Pakistanska vlada tvrdi da su ugušili pobunu ali nasilje se nastavlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.