Top 5 jestivih eliminatora masnog tkiva

U nastojanju da liniju dovedemo do savršenstva najčešće posežemo za gotovim pripravcima koji obećavaju brzo i efikasno mršavljenje.

NarNo bogatstvo plodova koji jamče zdravlje i dobar izgled nalazi se gotovo na svakom uglu. Sezona je kestena, mandarina i bundeva, namirnica koje osim zdravlja garantuju i prirodno mršavljenje.

1. KESTEN

Sezona smeđih plodova čijim mirisima koji se šire iz pećnica je teško odoljeti svakako su kesteni. Ova namirnici spada u red orašastih plodova, od kojih se razlikuje nižim udjelom masti, visokim udjelom skroba i jedina je koja sadrži vitamin C.

Kesten posjeduje veliki energetski kapacitet zbog bogatstva skrobom zbog čega predstavlja dobar izbor za sve osobe koje paze na dobru liniju.

2. PROKULICE

Kuglice kelja pupčara zimske su čuvarice zdravlja bogate vitaminima i mineralima, a zbog male količine kalorija spadaju među dijetetske namirnice. 100 grama prokulica sadrži samo 43 kalorije što je jednako kalorijskom sastavu polovice jedne banane.

Ova namirnica s jedinstvenim sastavom bogata je vitaminima C, A, B kompleksa, folne kiseline, magnezijuma i kalcija. Osim hranjivih materija prokulica oduševljava i bogatstvom zaštitnih faktora, sulforafan i indol-3- karbinol materije su koje djeluju protivupalno i antikancerogeno. Kako prokulica ne bi izgubila hranjive vrijednosti preporučuje se kuvanje do 6 minuta.

3. BUNDEVA

Sam spomen na ovu hranjivu namirnicu najčešće nas asocira na jesen, a titulu kraljice jeseni bundeva svakako zaslužuje. Njeno lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama. Bogatstvo složenim ugljenim hidratima pomaže u održavanju stabilnosti nivoa šećera u krvi, posebno je bogata beta karotenom, vitaminima C, E i B grupe.

Ubrane bundeve mogu ostati svježe i do godinu dana tokom kojih nutritivne vrijednosti ostaju netaknute. Kako bi sačuvala što više hranjivih vrijednosti preporučuje se jednostavno bundevu ispeći u pećnici.

4. NAR

Bogatstvo ovog ploda u posljednje vrijeme posebice se ističe zbog niza važnih antioksidansa koje sadrži, a koji su primarni u zaštiti organizma od slobodnih radikala. No osim njih nar obiluje folnom kiselinom, vitaminima, vlaknima, dok je s druge strane siromašan kalorijama.

Nar je namirnica od koje se mršavi jer smanjuje mogućnost pohranjivanja masnoća u tijelu. Najbolje ga je jesti svježeg zajedno sa sjemenkama, a izvrstan je kao dodatak pečenju i salatama.

5. MANDARINA

Po svom sastavu mandarina je slična svojoj starijoj sestri pomorandži što znači kako obiluje vitaminima C i B, kalcijem, magnezijumom, cinkom i kalijem. Ova slatka voćka hidratizira kožu i čini ju blistavom, a možete ju jesti u neograničenim količinama ravnomjerno raspoređenim tokom dana.

Bogatstvo vitaminom C podstiče topljenje masnoća te pomaže tijelu u proizvodnji I-karnitina, materije koja takođe ubrzava metabolizam. Počastite sebe i druge ovom vrijednom voćkom u kojoj barem sada možemo uživati do mile volje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.