Turski ministar policije dao ostavku zbog policijskog sata

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu podnio je u nedjelju ostavku, nakon kritika zbog naglo uvedenog policijskog sata tokom vikenda, koji je iznenadio milione ljudi.

U saopćenju je napisao kako preuzima punu odgovornost za policijski sat uveden u petak u 31 turskom gradu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Neka mi moja nacija, kojoj nikada nisam želio naštetiti, i naš predsjednik [Recep Tayyip Erdogan], kojem ću biti vjeran čitavog života, oproste. Napuštam funkciju ministra unutrašnjih poslova koju sam imao čast vršiti”, napisao je.

U petak je u Turskoj najavljen policijski sat s početkom u petak u ponoć do nedjelje u ponoć.

Do sada 57.000 oboljelih i 1.200 umrlih

Međutim, zabrana izlaska iz kuća objavljena je samo dva sata prije nego je stupila na snagu, zbog čega su hiljade ljudi pohrlile u prodavaonice, ignorirajući druge mjere protiv širenja virusa.

Opozicija je zbog te iznenadne odluke, koja je dovela do još veće zbrke, kritizirala Vladu.

Soylu je ranije priznao kako nije predvidio paničnu kupovinu, no dodao je da ne vjeruje da su gomile u prodavnicama u petak navečer bile problem.

Prema posljednjim podacima, u Turskoj je 56.956 oboljelih od korona virusa (4.789 u posljednja 24 sata), a od tog broja je preminulo 1.198 (97 novih smrtnih slučajeva), dok se 3.446 oporavilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.